Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Али Ахмети: България има важна роля за евроинтеграцията на Западните Балкани

Винаги сме били заинтересовани отношенията между България и Република Македония да бъдат приятелски, заяви Али Ахмети по време на срещата си с външния министър Кристиан Вигенин.
Снимка: mfa.government.bg

На 9 юли лидерът на албанската партия Демократичен съюз за интеграция, част от управляващата в Скопие коалиция „За по-добра Македония”, Али Ахмети бе на официално посещение в България. В София той проведе срещи с премиера Пламен Орешарски и с министъра на външните работи Кристиан Вигенин, на които бе заявена българската подкрепа за евроатлантическата интеграция на Македония. „България и останалите страни членки от региона ще бъдат истинска част от ЕС, когато всички държави от Западните Балкани, включително Република Македония, се присъединят към Съюза”, заяви българският външен министър, подчертавайки, че подписването на Договор за добросъседство и реализирането на вътрешните реформи са важни стъпки в процеса на евроинтеграция. След срещата Али Ахмети за първи път обяви последното предложение на международния посредник Матю Нимиц в спора за името на Македония между Скопие и Атина, а именно – Горна Македония.

Посещението приключи с лекция на Али Ахмети в дипломатическия институт на МВнР на тема „Сто години от Балканските войни. Помиряване и интеграция.”

© Снимка: Мария Пеева

Ето какво каза Али Ахмети за Радио България на въпрос за ролята на нашата страна за евроинтеграцията на Западните Балкани.

© Снимка: БГНЕС

България има много важна роля както на Балканите, така и в ЕС, допринасяйки при решаване на проблемите на Западните Балкани. Тя може да помогне в постигането на компромис в преговорите между Скопие и Атина по въпроса за името. България изигра важна роля за помирение и разбирателство между страните в района. По време на посещението ми в София останах силно впечатлен от готовността на българските власти в подкрепа на процеса на евроинтеграция както на Македония, така и на целия район. Връщам се изпълнен с оптимизъм.

100 години след Балканските войни как оценявате днешната ситуация в района?

Като цяло Западните Балкани са придвижват добре по пътя на интеграцията, въпреки това все още не са елиминирани рисковете от нови кризи и конфликти. Ние имаме нужда да се опознаем по-добре, да работим съвместно по повече проекти. От Европа трябва да възприемем помирението като ценност, защото това е нашата единствена алтернатива. Трябва да преодолеем миналото, защото то ни забавя, а всяко едно забавяне има и своята висока цена.

Каква е обстановката с албанската общност в Македония?

След подписване на Охридското споразумение много неща се промениха за албанската общност, но трябва да работим за преодоляване на комплексите от миналото. Ние сме изключително признателни на международната общност, защото това споразумение ни даде шанс за развитие. Няма друго решение освен неговото спазване и прилагане. Днес между македонските и албанските партии все още съществуват различия по въпроси на интерпретацията на споразумението, като например употребата на албанския като официален език на държавно и местно ниво. Съществуват и известни трудности при представителството на албанци в управляващите институции. Това обаче не са неразрешими проблеми. Чрез активен диалог ние ще преодолеем тези различия. Основният проблем в Република Македония е въпросът за името, което се превърна в основна пречка за членството ни в НАТО и ЕС. А всяко едно забавяне в решаването на този проблем ни връща години назад.

По публикацията работи: Мария Пеева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 20 май 2024 г.

Своеобразен урок по българска история е днешното издание на предаването „България днес“. В студиото на Радио България гостува проф. Даниел Вачков, директор на Института за исторически изследвания в Българската академия на науките, който заедно с..

публикувано на 20.05.24 в 19:00
Йорданка Чобанова

Еврочленството е донесло на България чист приход от над 21,3 млрд. евро

От 2007 г., когато България влиза в ЕС реалните доходи в страната са нараснали над 3 пъти. Покупателната способност е увеличена с 20%. През 2006 г. лихвата по ипотечните кредити в страната е била 8%, сега е 2,8%. За 17 години България е внесла в..

публикувано на 20.05.24 в 13:30
Варненският митрополит Йоан

Синодът ще избира сливенски владика между епископите Арсений и Герасим

На 26 май ще бъде синодалният избор на нов Сливенски митрополит, заяви пред БНТ Варненският митрополит Йоан, който е начело на Сливенската епархия до избор на нов владика. Светият синод ще избира между двама от най-влиятелните архиреи – епископ Арсений,..

публикувано на 20.05.24 в 12:01