Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пианистката Виктория Василенко: „Художествената музика заема главно място в живота ми”

Снимка: личен архив
Младата Виктория Василенко е сред изпълнителите, чийто постижения следим с голямо внимание. Тя е поредният български артист, който прославя страната ни в чужбина. Висшето училище за музика „Кралица София” в Мадрид, удостои Виктория с наградата за най – обещаващ млад пианист от класа на проф. Дмитрий Башкиров за учебната година 2012-2013. Призът й бе връчен лично от Нейно Величество Кралица София преди няколко месеца.

Виктория Василенко е родена през 1992 г. в семейство на пианисти. От ранна детска възраст тя тръгва по стъпките на своите родители. В Национално музикално училище „Любомир Пипков” първоначално е възпитаничка на Антонина Бонева, а от 2003 г. до завършването си, учи при проф. Стела Димитрова – Майсторова. В интервю на музикалния редактор Моника Александрова Виктория разказа за обучението си в Мадрид:

„Насочих се натам заради проф. Башкиров. Той бе главната причина да замина за Испания. Запознахме се на един майсторски клас преди две години. Осъществихме контакт и взаимно си допаднахме. Башкиров е страхотен като преподавател, а и самото учебно заведение ти дава свободно време за свирене. Учителят ми е безкрайно взискателен, но работата с него е много приятна. Той е изключително емоционален човек и се вживява във всичко, което преподава и е чувствителен към това как ученикът интерпретира музиката. Занятията протичат интензивно и макар урокът ни да е по един час, винаги съм така изтощена сякаш е бил четири часа. Башкиров предава голям обем информация на учениците си. След всеки урок усещаш как напредваш все повече.”

© Снимка: личен архив

Виктория Василенко е лауреат на редица конкурси, сред които „Франц Шуберт” – Русе, „Албер Русел” – София и др. Носител е на „Кристална лира” за млад изпълнител през концертен сезон 2007-2008. Година по-късно пианистката печели голямата награда на Фондация „Димитър Бербатов” за върхови постижения в областта на изкуството. Била е солистка на Кралски оркестър – Ливърпул, Оркестър на Класик ФМ радио, Софийска филхармония и други състави. На въпроса дали е свободна сама да избира програмата си, Виктория отговоря следното:

„В тези случаи е важно каква е връзката между професора и ученика. Когато те са и в приятелски, и в професионален контакт е много по-лесно да си дават свобода. Понякога питам проф. Башкиров дали е добра идея точно сега да започна да работя дадено произведение. Друг път той определя репертоара ми. Ние комуникираме на тази тема много свободно. Случвало се е да отида на урок с програма изцяло по мой избор и той не възразява. Според мен сега е важно да включа в репертоара си колкото може повече от големите музикални форми – сонати, концерти за пиано и оркестър… По принцип предпочитанията ми са към класиката, късната романтика и по-специално творбите на немските композитори. Човек трябва да може да свири всичко. При мен зависи и от конкретния случай – дали обогатявам репертоара си или се подготвям за конкурс, където се изискват определени произведения.”

„Художествената музика заема главно място в живота ми – казва Виктория Василенко. – Освен нея слушам поп, рок, български изпълнители от близкото минало, понякога дори и фънк. Всичко зависи от настроението ми.”

Въпреки младостта си българката не губи време и енергия в преследването на непостижими амбиции:

„За мен е много важно човек да има цел, която да гони – казва тя. – Моята е да постигна максимума на способностите си и да бъда щастлива с това, което правя. Благодарна съм за възможностите, които съм имала досега и се надявам все така да работя, за да ги защитавам. Подготовката за големи конкурси ми позволява да трупам материал и да свиря на престижни сцени. Това е което искам да правя – да концертирам и да работя максимално. Едновременно и да си почивам, разбира се. Все още не знам колко ще остана в Мадрид. Надявам се, че всичко което предстои да се случи ще е за добро.”

През декември талантливата пианистка ще се представи на конкурс, основан на името на Лудвиг ван Бетовен в Бон. За следващата година Виктория има планирани две изяви в България. Първата, на 14 март в зала „България” е заедно с челиста Атанас Кръстев и аржентинския цигулар Хавиер Инхаусти. В тяхно изпълнение ще чуем тройния концерт от Бетовен. На следващия ден те ще участват в откриването на фестивала „Мартенски музикални дни” в Русе. 
По публикацията работи: Моника Александрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15