Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-близо до звездите: Смолянският планетариум

БНР Новини
Снимка: Венета Николова

Кой от нас, отправяйки поглед към Вселената, изпълнена с милиарди блещукащи звезди, не е изпитвал усещане за преходност и самота? Вторачени в собствения си живот, колко малко знаем за света, който ни заобикаля! Любопитството обаче продължава да ни тласка напред по криволичещите пътеки на познанието. Има начини човек да се пренесе, макар и виртуално, в дълбокия Космос, там където времето се забавя, или се завихря с адска скорост, и където може би съществува… някакъв разум. Планетариумът на град Смолян предлага именно това – пътешествие във времето и пространството със скоростта на светлината и на нашата фантазия.


Звездните спектакли на планетариума са вече над четиридесет, а посетителите му, предимно деца и млади хора, често се завръщат тук, за да проследят поредното космическо представление с участието на небесните тела. През лятото, когато градът и околностите се пълнят с туристи, кръглата му зала с куполообразен таван едва побира всички желаещи да се пренесат в дълбините на Вселената. За целта е монтиран интересен уред, т.нар. RFP или проектор-планетариум за космически полети. Бил е произведен в един от заводите Карл Цайс в Йена (Германия). Представлява съвкупност от оптика и механика, която позволява точното пресъздаване на движенията на небесната сфера, на Слънцето, Луната и планетите, както и на астрономическите обекти и явления. С една дума върху купола на планетариума се прожектира истинско копие на звездното небе. Пред изненаданите ни погледи Слънцето бавно залязва, за да отстъпи място на непрогледна нощ, която постепенно се изпълва с трепкащи звезди, планети, мъглявини, със сновящи в небето комети и астероиди… Над нас се редят фантастични картини. Придвижваме се с притаен дъх напред-назад във времето и пространството, прескачаме от галактика в галактика, надничаме в звездни купове, минаваме край черни дупки, гигантски екзопланети и тайнствени мъглявини. Спектакълът е озвучен с великолепна музика и с приятен женски глас. А беседите са на най-разнообразни теми. Още за програмите на планетариума научаваме от неговия директор Мариана Хаджигенчева:

„Имаме приказки за най-малките деца и програми за ученици, като например за слънчевото семейство, за нашата планета Земя, за ориентиране на живо върху звездното небе и пр. Но имаме и представления за по-широката аудитория. Представяме, например Големия взрив или кратка история на Вселената. Интерес буди и звездната ни програма, която търси отговор на въпроса „Сами ли сме?” и къде другаде можем да открием форма на живот.”

Спектаклите са преведени на шест езика, тъй като планетариумът, един от най-големите в региона, често се посещава от чуждестранни групи и от индивидуални пътешественици, които отсядат в Смолян и близките родопски села. Под 3-метровия му купол е разположена и неголяма обсерватория, в която е монтиран 15-сантиметров огледален телескоп. С него се извършват наблюдения на истинското небе.



„Много е интересно” – разказва г-жа Хаджигенчева. „Виждат се петната върху слънчевата фотосфера – тези, които са единствената проява на активността на Слънцето и които определят дали ще има магнитни смущения, бури и други явления, вълнуващи хората. Освен това веднъж седмично имаме вечерни наблюдения. Тогава могат да се видят много повече обекти – мъглявини, звездни купове, някои близки галактики. Интересът към тях е голям. Годишно планетариумът се посещава от 34 хиляди туристи.”

Снимки : Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Магурата“ е една от най-красивите и загадъчни пещери в Европа

В разгара на туристическия сезон, пещера "Магурата" посреща средно между 1000 и 1500 души на ден. Природната и археологическа забележителност, разположена недалеч от град Белоградчик , е с колосални размери и наподобява подземна катедрала. Туристите..

публикувано на 27.07.23 в 11:11

Аскетичната красота на средновековния храм „Св. Георги Победоносец”

Църквата „Свети Георги Победоносец“ се намира в квартал Колуша − гр. Кюстендил, в подножието на Осоговската планина. Обявена е за архитектурно-строителен и художествен паметник на културата от национално значение. Проучването и реставрацията на..

публикувано на 06.05.20 в 07:00

На Атанасовден в Чирпанския манастир се стичат богомолци от близо и далеч

Не е нужно да пропътуваме хиляди километри, за да достигнем истински свети места за християните и да пием от чудотворния извор на православната вяра. Българските земи са осеяни със стотици църкви и манастири, въздигнати с вярата и надеждата..

публикувано на 18.01.20 в 08:00