Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтичането на мозъци продължава – образователна борса потвърждава големия интерес към висше образование в Германия

БНР Новини
Снимка: предоставена от Посолството на Германия в България

Около 8000 са българските студенти в Германия, а с това и една от най-многобройните групи чуждестранни студенти във Федералната република. Интересът към германските висши училища винаги е бил голям. Още в началото на XX век българският елит, особено в инженерните науки, е получавал дипломата си в Германия. Тази тенденция продължава и до днес, което е и една от причините, германското посолство в София да организира за втори път образователна борса. В началото на седмицата представители на повече от 40 детски градини, училища и университети от България и Германия консултираха и информираха желаещите да изучават немски език или да следват в Германия.

В двора на германското посолство в София още от сутринта се събират много младежи около акуратно подредените щандове на германски университети. Разглеждат с интерес проспекти и брошури, задават конкретни въпроси за специалностите и условията за кандидатстване. Повечето говорят свободно немски. Силвия Дановска се е спряла пред сборния щанд на Бавария. Търси подходяща магистърска програма. Тя е магистър по международни икономически отношения, но иска да продължи обучението си в Германия.

„Искам да видя нещо по-различно и интересно” – казва тя. „Изкарала съм бакалавър и магистър в България и искам да изкарам магистратура и в Германия, защото смятам, че Германия предлага доста качествено образование.”

Единадесетокласникът Димитър Иванов се подготвя за следване в Германия още от приемането му в езикова гимназия. Има съвсем ясна представа с какво иска да се занимава – насочил се е към авиоинженерството. Пропътувал е над сто километра от родния Плевен, за да „пие вода от извора”, на щанда на Техническия университет в Мюнхен.

„Предлагат тази специалност, но чак след бакалавър, т.е. магистърска степен” – отбелязва той. „Харесват ми условията на Техническия университет. В момента съм в единадесети клас на езиковата гимназия в Плевен. Скоро ще положа езиковия изпит по немски и усилено се готвя за следване в Германия.”

Матиас Денер Снимка: предоставена от Посолството на Германия в България
Образователната борса в германското посолство е добре дошла за Силвия и Димитър. Матиас Денер, ръководител на културния отдел в посолството, естествено се радва на големия интерес. „За нас традиционно големият брой български студенти в Германия е символ на интензивния културен обмен между двете страни” – казва Денер. А не се ли опасява, че инициативи като образователната борса засилват изтичането на мозъци от България?

„Тази тема е много сложна и в момента е предмет на много дискусии в Германия. Но тя следва да се разисква и в контекста на Европейския съюз” – смята Денер. „За бъдещето на ЕС е важно да се познаваме и да събираме професионален и житейски опит не само в родната си страна, но и в други страни-членки на ЕС. Всеки, който следва в Германия, е господар на собственото си бъдеще. Сам решава дали да остане в чужбина или да се върне у дома, дали първо да натрупа професионален опит в Германия и тогава да го приложи в България. Нашите наблюдения показват, че все пак много българи се връщат след завършването си в България и градят успешна професионална кариера тук. Смятам, че ЕС се развива динамично и с течение на времето размяната на кадри ще се уравновеси.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бежанците – малка, но важна част от търсещите работа в България

Съществува Директива, според която граждани от трети държави, получили хуманитарен или бежански статут у нас /или на територията на ЕС/, могат да бъдат наети на работа без никакви други разрешителни. Само с този документ за статут, получен от..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Хоротека на открито в Банско с Оркестъра за народна музика на БНР

Хорà от Пиринския край и всички фолклорни области ще се играят на 26 и 27 април в Комплекса за събития "Бяла сцена" в планинския курорт Банско. Хоротеката ще премине със съпровод на живо от зурни и солисти от Оркестъра за народна музика на..

публикувано на 26.04.24 в 07:35
Георги Стоев

От България огласяват доклад на ОИСР за уменията на учениците

Днес България е домакин на глобално събитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От София ще бъдат обявени резултатите от глобалния доклад на организацията за социално-емоционалните умения сред 15-годишни ученици от цял..

публикувано на 26.04.24 в 06:20