Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полска лекарка с корени от Чепеларе възпява красотите на България

БНР Новини
Снимка: личен архив

Докъде могат да те отведат спомените от детството, любовта към природата, към автентичните селски гозби и малките радости в живота? Отговорът е: в Средните Родопи и по-точно в околностите на малкия курортен градец Чепеларе. Една полякиня успя да преобърне представите на сънародниците си за България и ги накара да я обикнат такава, каквато е: със старинните си селища, с любопитството и чистосърдечието на местните хора, със запазения им бит и понякога странните им нрави, но най-вече с… красивите Родопи, планината на Орфей.

Снимка

„Там където се е родил Орфей” – така се казва книгата на българоезичната полякиня Албена Грабовска. Изданието се превърна в настолно четиво за хиляди поляци, желаещи да опознаят другото лице на България. А то няма нищо общо с добре познатото от тях родно Черноморие, с презастроените курорти, кичозните сергии, претъпканите нощни заведения и пр. Своеобразният пътеводител бързо се превърна в хит, а местни туроператори вече организират специални родопски маршрути по него.

Как се стигна дотам, че все повече поляци загърбват плажовете ни и се отправят „по следите на изгубеното време” в района на Чепеларе с книгата на Албена в ръце? Самата авторка признава, че не е очаквала подобен успех. Албена е млада, красива и щастлива майка на три деца, работи като невролог предимно с малки пациенти, страдащи от епилепсия. Родена е във Варшава, баща й, който е починал, е поляк, а майка й – коренячка родопчанка от Чепеларе. Винаги е живяла в Полша, но летата прекарвала при баба си Катя в Пловдив или в Чепеларе. А това са едни от най-щастливите мигове в живота й.

Снимка

Така и не успява да забрави тези идилични ваканции, магията на Родопите, родопските вкусотии, писъкът на каба гайдата, разказите на баба си, усмивката на вуйчо си Леко… „Тези възрастни хора в Чепеларе си отиват един след друг, а заедно с тях и техният идиличен свят” – разказва Албена и добавя, че първоначално е искала просто да запише своите спомени за децата си. Впоследствие обаче занася ръкописа в едно издателство, което решава да го издаде. Оттам нататък книгата започва да се разграбва, като „топъл хляб” от поляците.

„И се оказа, че има много голям интерес, че поляците много обичат България и да ходят там на почивка, при това не само на морето” – разказва на великолепен български език Албена Грабовска. „Сънародниците ми се интересуват и от други райони на страната. Затова книгата стана хит. Това е сбирка от есета за България, за хората, за историята, кухнята, за туристическите забележителности. Всичко има в „моя Орфей”! Читателите научават интересни подробности за българския език, за това как живеят сега родопчани, как са живеели в миналото, какви са проблемите им сега, какво ги радва и ги натъжава. Книгата съдържа и доста материали за историята на България и на Родопите. В края й съм представила поредица от типично родопски кулинарни рецепти.”

Снимка

Явно любовта към България е заразителна. Полската лекарка успява чрез книгата си да събуди любопитството и откривателската тръпка в хиляди свои сънародници. Местните туроператори бързо надушват растящия интерес към страната ни и най-вече към района на Чепеларе и започват да разработват маршрути по книгата на Албена Грабовска. Имало е случаи, когато техни клиенти настояват да бъдат заведени в бабината къща на сънародничката им, за да се убедят с очите си, че наистина съществува такова феерично място. Други пък се свързват с авторката във Фейсбук, за да й разкажат за преживяванията си из България и признавали, че избрали да пътуват у нас, след като прочели книгата й.

„През шестдесетте-осемдесетте години на XX век поляците много посещаваха България, но предимно на море”, спомня си Албена. „Това беше наш прозорец към света, дестинация, която заместваше една знойна Испания или Канарските острови например. После пък, с падането на Желязната завеса, се обърнахме към тези по-далечни и екзотични страни, защото хората вече можеха да пътуват по света и разполагаха и с повече средства. Но сега те пак се завръщат в България и искат да я опознаят цялата. Посещават Родопите, интересуват се от манастирите, от природните забележителности.”

Снимка

„Там където се е родил Орфей” отприщва неподозиран творчески заряд в Албена, защото след излизането й следват нови нейни книги – за възрастни, за деца… Това лято предстои ново издание на „нейния Орфей”, както с любов го нарича авторката. Но този път изданието ще бъде с повече снимки и със специална карта на местните туристически забележителности. Така все повече поляци ще могат да се скитат из Родопите по стъпките на легендарния поет и да се наслаждават на магията на планината.

Снимки: Албена Грабовска



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15