Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международна конференция по киберсигурност в София

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

София е домакин на двудневна конференция на тема „Киберсигурността в Югоизточна Европа”. В нея участват експерти от балканските страни като България, Румъния, Гърция, Македония, Турция и др., представители на Централна Европа, както и на Европол /Европейската полицейска служба/. Сред организаторите на форума е RIPE Network Coordination Centre, който се грижи за ограничените ресурси за ползване на интерент : IP-адреси, автономни системи и пр. „Целта е да се запознае българското общество, свързано с изграждането на интернет, с новите технологии за въвеждането на IP-версия 6. Това каза в интервю за Радио България Светолслав Найденов от Български интернет ескчейндж BIX.BG, основен лектор по темата за е-инфраструктурата.

„Знаете, че IP версия 4 – интернет адресите се изчерпват. И трябва да се премине към IP – версия 6. А това чисто технологично е свързано с доста проблеми. Тук се обсъждат точно тези проблеми и предизвикателства, които предстоят. Темата не е свързана пряко с лични данни. За да работи добре въобще интернет всяко едно устройство – телефон, компютър или каквото и да е, трябва да има IP-адрес. Начинът, по който работи интернет в момента у нас – адресите „версия 4” свършиха и трябва да се въведе нова технология. Тя е свързана на практика с преизграждане на мрежата наново. Целта на тази конференция е интернет-общността да се запознае с новите технологии, за да стане всичко това по-лесно и по-удобно за работа.“

Какво ще препоръчате на българите?

„Възможно по-бързо да се въвежда технологията паралелно със старата. За да не усетят крайните потребители, че нещо се е променило. Такава е световната практика. Няма европейски или американски стандарти. Стандартът е един. За разлика от всичко, което се регулира, той си остава отворен, тоест, нерегулиран. Това е свързано и със защита на данните. Но не толкова на личните данни, колкото с това, че всяка е-мрежа трябва да има някакво ниво на сигурност. Тук ще се обсъжда как чисто технологично се постига тази сигурност чрез въвеждането на новите технологии и стандарти. Във форума участват няколко организации, които се грижат за стандартите.“

Какви са проблемите в ЮИЕ като цяло?

„Тази част на света, и по-точно Югоизточна Европа, е най-развитата по отношение на интернет. Например като скорост. Тук предизвикателството е, че все още имаме, може би, най-бързият интернет. Но все още никой не бърза да въведе тук новите технологии. Говоря за IP-версия 6/IPv6/. Не бързамe, защото все още има достатъчно възможности по версия 4, но и тя ще бъде изчерпана. Трябва да сме на една крачка напред в работата си по отношение на новите технологии, за да ги въведем утре, а не когато е късно. Нашата организация BIX е място, където се свързват доставчиците с цел по-бърз интернет. На форума присъстват още няколко такива организации за обмен на бърз интернет от Македония, Румъния, Гърция и др.”

Регионалната конференция за киберсигурността в Югоизточна Европа продължава утре по темата за защитата на данните при новата версия на IP. Сред лекторите е и Аглика Клайнот Europol EuropeanCibercrime Centre.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бежанците – малка, но важна част от търсещите работа в България

Съществува Директива, според която граждани от трети държави, получили хуманитарен или бежански статут у нас /или на територията на ЕС/, могат да бъдат наети на работа без никакви други разрешителни. Само с този документ за статут, получен от..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Хоротека на открито в Банско с Оркестъра за народна музика на БНР

Хорà от Пиринския край и всички фолклорни области ще се играят на 26 и 27 април в Комплекса за събития "Бяла сцена" в планинския курорт Банско. Хоротеката ще премине със съпровод на живо от зурни и солисти от Оркестъра за народна музика на..

публикувано на 26.04.24 в 07:35
Георги Стоев

От България огласяват доклад на ОИСР за уменията на учениците

Днес България е домакин на глобално събитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От София ще бъдат обявени резултатите от глобалния доклад на организацията за социално-емоционалните умения сред 15-годишни ученици от цял..

публикувано на 26.04.24 в 06:20