Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росица Борджиева – „Човекът е капитал, по-ценен и от злато”

Снимка: личен архив
Красивата и талантлива певица Росица Борджиева е име в българската популярна музика. Първите си стъпки като солистка прави с оркестър „Северно сияние“ в родния си град Русе. С него печели златен медал на републиканския преглед на художествената самодейност през 1973 г. Завършва поп и джаз факултета на Националната музикална академия в столицата. На въпроса кога е разбрала, че пеенето е призванието й в живота, Росица Борджиева отговори:

„Това дойде съвсем нормално, след като се дипломирах. Любовта към музиката носех в себе си още от малка. Учила съм солфеж и акордеон в музикалната школа „Ангел Кънчев” в Русе. Получих много добра вокална подготовка. През 1976 г. се явих на прослушване за международния фестивал на българската забавна песен „Златният Орфей”. Той бе моят трамплин. На конкурса за изпълнители срещнах силна конкуренция. Спечелих втора награда. След това хубаво начало разбрах, че пътят към върха е труден.”

След „Златният Орфей” изпълнителката завоюва първа награда на фестивала „Червеният карамфил” в Сочи. Кариерата на Росица Борджиева я отвежда в различни страни от Европа, Азия, Южна Америка… „Аз се вълнувам силно и до днес, когато трябва да изляза на сцената” – споделя певицата и добавя: „Това е присъщо на всеки отговорен артист, изпълнен с желание да се раздаде на публиката.”

Вече дълги години Росица Борджиева живее в Италия. Там тя предава своя опит на възпитаниците си от школата „Нова музика” в Чита ди Кастело. За работата си тя разказа:

„Занимавам се с вокално възпитание на деца, но идват хора от всички възрасти, които имат желание да придобият добра музикална култура. Най-хубавото в ежедневието ми са децата. Харесвам техния чист, сърдечен и откровен свят. По принцип обичам човека. Той е най-ценният капитал – не може да се сравни дори и със златото. А нашето бъдеще, това са децата. Към тях трябва да се отнасяме с много голяма любов и да ги научим да обичат. Посланията, които им предаваме, оформят техния мироглед.”

Росица Борджиева често пътува до родината. „С нея ме свързва здрава връзка” – казва певицата. Миналата година тя зарадва почитателите си с голям концерт в зала „България”. Ето какво включват плановете й:

„Иска ми се да направя подобна изява и в Русе през есента. Много мои приятели и познати нямаха възможността да дойдат до София. Ще посветя този концерт на родния ми град, който обожавам.”

Росица Борджиева поздравява всички свои сънародници за предстоящите празници. „Тази година точно на Великден аз имам рожден ден. За мен това е най-големият подарък!” – не скри радостта си изпълнителката.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15