Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великденска мозайка

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

На връх Великден за всички вярващи в България от Божи гроб пристигна благодатният огън. По традиция делегация от Светия синод пътува всяка година до Йерусалим. В събота на Божи гроб се стекоха хиляди православни от целия свят и препълниха храма и пространството наоколо. Българската делегация запали няколко фенера, които се съхраняваха в специален контейнер в самолета по пътя към родината. Духовници от цялата страна чакаха на летището за да разнесат благодатния огън до всички краища на България.

За Великден дойде новината, че българска църква ще се строи до Айфеловата кула. Така мечтата на българите, живеещи във френската столица, е на път да се сбъдне. Храмът ще бъде построен в двора на българското посолство, което се намира в сърцето на Париж. Църквата ще се казва „Свети Патриарх Евтимий”. Това е името и на българската църковна община. Освен българите във френската столица, свой храм ще имат и нашите емигранти в испанската столица. И там българската църква ще бъде построена в двора на посолството ни. Тя ще се нарича „Успение на Света Богородица”. Това ще бъде първият български храм в Европа, посветен на Божията майка. Ходенето по мъките на българската църковна общност във Вечния град е към своя край. Пак в двора на посолството ни в Рим ще бъде изградена църква, която ще носи името „Свети Климент Охридски”. Най-сложният въпрос при изграждането на български храмове в чужбина е свързан с парцелите, а тук и в трите случая той е решен.

Песните на българския патриарх Неофит излязоха на компактдискове за Великден. Двете CD с църковни песнопения струват 14 лв. и се продават в храмовете в цялата страна. Духовниците подчертаха, че нямат печалба от дисковете, а парите от продажбата ще отиват за покриване на разходите за производството.

Природните методи се превърнаха в хит при боядисването на яйцата за Великден тази година. Оказва се, че можем да боядисаме с червен пипер, обелки от лук, цвекло, дори кафе. По традиция първото яйце боядисваме в червено. Това правим с кора от дъб – така, както са правили някога нашите баби. Вариантите за боядисване със зелен цвят са повече – коприва, спанак, обелки от жълти ябълки, орехова шума. Ентусиастите, които искат да имат кафяви или бежови яйца, използват кафето. Атрактивни лилави яйца се получават от зелевия сок, останал от зимата. А Бачковският манастир се бори за рекордите на Гинес, след като в манастирската кухня бяха боядисани пет хиляди яйца само в червен цвят.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01

Тревожни данни на ООН за употребата на алкохол и цигари сред учениците

13% от момчетата и 11% момичетата на 11-годишна възраст в България са пушили поне една цигара за последните 30 дни, съобщи БГНЕС, като се позова на доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст. 17% от момчетата до 13 години..

публикувано на 26.04.24 в 14:27

Бежанците – малка, но важна част от търсещите работа в България

Съществува Директива, според която граждани от трети държави, получили хуманитарен или бежански статут у нас (или на територията на ЕС), могат да бъдат наети на работа без никакви други разрешителни. Само с този документ за статут, получен от..

публикувано на 26.04.24 в 12:15