Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За трети път София празнува с Международния детски фолклорен фестивал

БНР Новини
Снимка: festivalsofia.com

Танц, носии, традиционни обичаи и игри са вплетени в изпълненията на фолклорните състави, участници в Международния детски фестивал в София. Те са на възраст от 8 до 14 години и с желание излизат на сцена, за да покажат красотата на младостта и таланта си.

Една инициатива за трети път събира деца от различни страни в столицата ни. Тазгодишното издание на Международния детски фолклорен фестивал започва на 24 април и ще продължи четири дни на четири сцени в различни точки на София. За организацията му помагат създателите и хореографите от детско-юношески танцов ансамбъл „Пламъче”, сред които е Ивайло Първанов.

„Посрещаме чуждестранни колективи от шест държави: Словакия, Полша, Босна и Херцеговина, Естония, Франция и Русия. – разказва той. – Очакват ви хубави концерти, защото съставите са много добри.”

Концерт под мотото „Заедно можем повече” ще зарадва публиката на фестивала. Милена Цанкова, хореограф и организатор на събитието, разказва:

„Различното от миналите издания е съвместната ни инициатива с ЦИОФФ България. На 26 април ще има концерт в Борисовата градина. В пъстра програма на този извънреден национален преглед ще се представят колективи от Габрово, Пазарджик, Сопот и София. На сцената ще се изявят деца от социалните домове, както и талантливи изпълнители от училището за деца с нарушено зрение „Луй Брайл”, София и вокална група „Феникс” /към Съюза на слепите/.”

Организаторите обещават изненади за публиката. До 27 април е срокът на конкурса „Намери и се щракни с плакат на фестивала”. Снимките могат да се публикуват на фейсбук страницата на събитието. За победителите има награди.

В последния ден на феста парад с изпълнителите ще започне от НДК в София, ще мине покрай Президентството и Народното събрание и ще спре в Борисовата градина. Там е финалният концерт. След него всеки, който има желание, ще може да научи стъпките на танца, направил му най-силно впечатление. Културният обмен, който се осъществява от деца на деца чрез универсалния език на изкуството, е сред целите, които са си поставили организаторите. Те благодарят на своите дарители, помогнали събитието да се случи за трети път.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14