Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очакват се над 1,2 млрд. евро чужди инвестиции в България

БНР Новини
Снимка: архив

Въпреки че преките чуждестранни инвестиции в България продължават да са на много ниско ниво, Българската агенция за инвестиции (БАИ) излезе със сравнително оптимистична прогноза. До края на годината у нас ще се влеят 1,2 млрд. евро, заяви в интервю за Радио България Светослав Младенов – изпълнителен директор на агенцията.

Снимка„Прогнозите са свързани с издадените сертификати от началото на годината, каза Светослав Младенов. – За първите шест месеца на годината са сертифицирани 12 проекта на стойност 94,6 млн. лв. и са създадени над 3200 работни места.Още 15 проекта са в процес на разглеждане и 28 – на подготовка.

15-те проекта, в процес на сертифициране, са на стойност близо 566 млн. лева, с които ще се създадат 7850 нови работни места. БАИ работи и по 28 проекта за подготвяне на документация и съдействие на инвеститора за избиране на регион за инвестиционен проект. Тяхната потенциална стойност е 1,5 млрд. лева. Предвижда се откриването на над 22 000 работни места през следващите години, обясни изпълнителният директор на агенцията.

„Основните области на проектите, по които се работи, са в машиностроенето, електрониката, в производството на авточасти, аутсорсинг на бизнес процеси, информационни технологии, транспорт, логистика, химия”, продължава Светослав Младенов.

Като един от успешните проекти той посочи този на световноизвестната германска компания „Нексанс Аутоелектрик”. Нейният български представител „Електрокабел” ще произвежда от края на 2014 г. в Плевен кабелно оборудване за водещи европейски автомобилни производители.

„Това е регион с висока безработица, отбеляза Светослав Младенов. – Очакват се да бъдат открити над 500 работни места. Производствената база ще бъде изградена много бързо. Става дума за много добър и качествен проект, който е точно на мястото си, и до голяма степен ще бъде решаващ за привличане и на други инвестиции в региона.”

У нас интерес към инвестиционни проекти има от Италия, Испания, Германия, Австрия, Китай, Япония, Русия. Проектите с най-големите суми са от Холандия, Австрия, Гърция и Германия. „За съжаление, заяви Светослав Младенов, изгубихме преди годините позициите си на азиатските пазари. Имахме традиционно добре развит стокообмен в отрасли, свързани с хранително-вкусовата промишленост и фармацията.”

„С промените, които станаха в световен мащаб, загубихме позициите си в някои от секторите, коментира Светослав Младенов. – В момента усилията ни са насочени към възстановяване на тези пазарни ниши, които преди години са съществували и към развитието на нови. Те са в областта на хранително-вкусовата промишленост, биоземеделието, текстила. Рекламата ни обаче не е достатъчна. По наша преценка това се дължи на недобре организирана стратегия за тези пазари. Отчасти това е работа на БАИ, бизнесът също трябва да бъде по-активен в тази насока. Много голяма и решаваща роля имат дипломатическите и икономически представители по места. В последните години се направиха доста стъпки в правилната посока. На организирания неотдавна в Япония форум, за наша изненада взеха участие над 80 местни компании с повече от 140 присъстващи. Резултатът е, че в края на годината предстои посещение у нас на представители на японски компании за преговори.”

Независимо от оптимистичните прогнози за чуждестранните инвестициина изпълнителния директор на БАИ Светослав Младенов, данните на БНБ показват друга картина. За първите пет месеца на годината преките инвестиции възлизат на 232 млн. евро. В сравнение със същия период на миналата година БНБ отчита намаление със 147 млн. евро. Българските емигранти носят най-много инвестиции в България. За първите пет месеца на годината те са изпратили в България близо 370 млн. евро, които са с 137 млн. повече от директните капиталовложения.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00