Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малкият и средният бизнес – двигатели на икономически растеж

БНР Новини
Снимка: БТА

Най-стабилният сектор в България понастоящем е този на малките и средните предприятия. Въпреки политическата криза през последната година бизнесът запази самообладание и продължава да е на своите работни позиции. А малкият растеж, който се генерира в националната икономика е основно благодарение на нашия сектор, заяви в интервю за Радио България председателят на Националното сдружение на малкия и средния бизнес Елеонора Негулова.

Какво беше направено в подкрепа на малките и средни предприятия през последните месеци?

„Действително правителството успя да върне в последните 12 месеца голяма част от ДДС, който от доста време вече дължеше на фирмите. За съжаление и този кабинет, когато дойде на власт, заяви голямата си амбиция да премахне стотици регулаторни, лицензионни и разрешителни режими. В крайна сметка в момента се сещам за само няколко такива облекчения.”

Кои сектори от малкия и средния бизнес се развиват най-добре напоследък?

„Има явни тенденции за добри резултати в някои сектори. На първо място това е селското стопанство с различните си подотрасли. Добре се развива и туристическата индустрия. Казвам индустрия, тъй като туризмът влече след себе си поредица от икономически дейности, които захранват туристическите услуги и всъщност се реализира износ на място по отношение на чуждестранните туристи. Увеличава се и броят на българските туристи. Така че туризмът е един от отраслите, който и в бъдеще ще се радва на добри резултати. Имаме много добри новини и от сектора на информационните и комуникационните технологии и аутсорсинга. С други думи има няколко стабилни сектора, които са в основата на българската икономика и ако бъдат насърчавани продължително време и се заложи на тях биха довели до по-добри икономически резултати в следващите години.”

Националното сдружение на малкия и средния бизнес възлага големи надежди на доброто усвояване на ресурса по линия на европейските фондове, което в момента е доста изостанало поради политическата криза и невъзможността администрацията да работи пълноценно.

Как ще се отрази покачването на цената на енергоносителите върху бизнеса на малките и средни фирми и крайната цена на продукта?

„За нас енергийният пазар е много сериозен проблем, тъй като той не е либерализиран и ние сме все още в капана на административното регулиране на цените на електрическата енергия. Увеличените цени на енергоносителите, които наскоро бяха оповестени, със сигурност няма да бъдат последни. Така че натрупвайки негативи по отношение на увеличаване на разходите, бизнесът ще бъде принуден в един момент да ги калкулира в крайната цена. През последните няколко години ние нямахме възможност да увеличаваме цените с оглед на стагнацията на вътрешния пазар и ограниченото потребление. Този път бизнесът няма да може сам да поеме тежестите от по-високите цени на енергоносителите и предполагам в началото на есента това ще започне да се усеща на пазара.”

Според председателя на националното сдружение на малкия и средния бизнес фирмите търсят всякакви възможности за оптимизиране на използването на човешкия ресурс и за повишаване на своята конкурентоспособност. „Сдружението отчита повишен интерес към курсовете, които организираме за управление на риска и промяната, което води към извода, че собствениците на малки фирми вече осъзнават колко важни стават тези ключови умения в турболентните бизнес условия, в които са принудени да управляват своите компании”, заявява г-жа Негулова.

Елеонора Негулова е оптимист за развитието на сектора на малкия и средния бизнес. Според нея в последните 12-18 месеца се наблюдава тенденция на намаляване на броя на фалитите на фирмите. Тази добра тенденция може да бъде в основата на икономическия растеж, което от своя страна ще води до увеличаване на работните места.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00