Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Между София и Брюксел: за банките, европейските идеи и решения

Ивайло Калфин
Снимка: БГНЕС

Във вторник управителят на БНБ Иван Искров обяви в писмо до председателя на Народното събрание, че е готов да подаде оставка, ако парламентът реши избора на нов управител да влезе в пленарна зала преди разпускането му на 6 август. Като основен мотив той посочва несъгласието БНБ и управителят да бъдат използвани за политически цели чрез системни и неприемливи обвинения около казуса с Корпоративна търговска банка, довел до банкови сътресения у нас. Иван Искров уточнява, че по силата на Закона за БНБ след депозираната оставка на управителя, неговите правомощия се прекратяват след три месеца, независимо дали има воля за избор на нов управител или не.

„Неизбирането на управител би бил най-бързият начин за внасяне на хаос в дейността на тази изключително важна за финансовата стабилност на страната институция”, добавя той. При факта, че предсрочните парламентарни избори ще бъдат на 5 октомври, изборът на нов управител на БНБ ще бъде много затруднен и затова все още Иван Искров не е депозирал оставката си.

Това писмо ни дава повод да си припомним решението, взето от основните политически сили по време на спешните консултации при президента, за включване на България в Единния банков механизъм на ЕС.

„България определено има интерес от участие в Европейския банков надзор”, е становището на бившия евродепутат Ивайло Калфин, който има академични познания по банково дело. Той коментира спецификата на Европейския банков надзор и стъпките, които трябва да предприемат българските банки, за да се включат в него.

„Много важно е да си знаем интересите и да си подредим приоритетите”, заяви Ивайло Калфин по повод огласените приоритети в работата на новия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той коментира взаимоотношенията ЕС-Русия и бъдещите енергийни проекти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34