Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП подкрепи Сергей Станишев за втори мандат начело на европейските социалисти

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

48-ят конгрес на БСП подкрепи оттеглилия се от върха на Столетницата Сергей Станишев в желанието му да се бори за нов мандат начело на Партията на европейските социалисти (ПЕС). В неделя партията гласува, че той ще бъде нейната номинация в изборите за председател, които ще се проведат през 2015 г. Станишев помоли за подкрепа в продължилата над един час реч пред последния, по думите му, като лидер на партията конгрес на БСП.

Европейският поход на Сергей Станишев започна още в първите му години на лидер на БСП. Никой от червените функционери от това време не е подозирал, че той ще остане 13 години на върха на партията. Като политическо фентъзи би попаднала тогава и хипотезата за „БСП член на ПЕС”. Но се случи. Наблюдатели отчитат успеха на Станишев като изключително признание за БСП. Други са склонни да гледат на поста му като на лична кариера. Но фактът, че българин стана президент на ПЕС, е най-значимото събитие в новата история на Столетницата. „През последните три години имам уникалната възможност, наред с лидерството на БСП, да съм начело и на семейството на европейските социалдемократи”, заяви Станишев.

„Да ви кажа честно, нито БСП, нито България използва достатъчно факта, че в мое лице има българин на най-висока изборна позиция в европейския политически живот, продължи той. – Носех отговорността на двете позиции, в името на това, БСП да извлече максимален политически дивидент. Което поне засега не се случи.”

В последното си обръщение към делегатите на конгреса Сергей Станишев обяви, че се е стигнало до избор на нов председател по негово желание.

„Правя стъпка встрани и поисках БСП да има нов лидер, защото не мога да допусна заради мои грешки моята партия да понесе негативи, мотивира се той. – Оттеглям се, не защото бягам. Вярвам, че хората в България, могат да простят, ако вземеш грешно решение. Така че, ако съм грешил – простете ми.”

В речта си той само веднъж спомена името на депутата от ДПС Делян Пеевски, чийто опит за назначение като шеф на ДАНС провокира антиправителствените протести.

„Знам, че много хора не ни вярват днес, заяви Станишев. – Заради грешките, които допуснахме в последната година. И да, заради случката с Пеевски. Аз нееднократно съм отговарял на въпроса „кой”. И на въпроса „защо” беше предложен за председател на ДАНС. Без да бягам от личната си отговорност.”

Сергей Станишев съжали, че не осъществил мечтата да види БСП като самостоятелно управляваща партия. Той заяви, че за разлика от ДПС и ГЕРБ, неговата пария има мярка и не преяждала с власт. „Приехме компромиса на коалиционното управление в името на държавността, защитата на свободата и демокрацията. Не може само и единствено БСП да плаща цената на политическото съгласие в името на националните приоритети и каузи – не и цената на съдбата на партията”, продължи той.

„БСП е доказала, че е коректен партньор в управлението и уважава приоритетите и легитимните интереси на тези, с които сме заедно, заяви Станишев. – През изминалата година видяхме, че ДПС са силни партньори в политическите битки, които водехме съвместно. Но уважението към вижданията и интересите на другия трябва да е взаимно.”

Станишев реши да подаде оставка след натиск на вътрешнопартийната опозиция, която стана особено ожесточена след решението му да замине като евродепутат в Брюксел, въпреки многократните обяснения от негова страна, че това няма да се случи.Бившият премиер и настоящ евродепутат реши да напусне кормилото на столетницата след 13 години на поста и 10 изборни загуби. Станишев си направи и самооценка: „Ако се съди по това, че имаше 29 кандидати за председател на БСП, с това задължение съм се справил доста добре”. В борбата за лидер на партията на конгреса участваха 8 от тях. Председателят на парламента Михаил Миков бе избран за нов председател на БСП след балотаж с министъра на икономиката и енергетиката в оставка Драгомир Стойнев. Новината за избора бе посрещната твърде вяло от делегатите. Те дори не изпълниха заканите за пускане на недействителни бюлетини в знак на несъгласие с апаратните хватки в партията, целящи запазване на статуквото в левицата в лицето на Миков или Стойнев. Победителят е смятан за по-близък до ръководството на Столетницата, а подгласникът му беше почти в прав текст посочен от Сергей Станишев за наследник на поста. В първото си изказване новоизбраният председател Михаил Миков обеща достоен резултат за 120-годишната партия в предстоящите извънредни парламентарни избори.

„Състезанието го приех нормално, независимо кой ще победи, заяви той. – Важна е БСП, която е най-голямата в България, да бъде и най-силната. Трудното започва от днес. БСП е променяща се партия. Големият въпрос е тази промяна да дава добро за България.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34