Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Мисия България – около света” – приключение и сбъдната мечта!

БНР Новини
Павел Дойчев (вляво), Дачо Дачев (в центъра), Гаврил Гюров-Гицата (вдясно)
Снимка: Деяна Борисова

Тази есен трима ентусиасти ще тръгнат на околосветско пътешествие, но по вода! Походът ще стане реалност благодарение на фондация „България около света”. Целта на пътуването е да се популяризира България, дори в най-отдалечените краища на планетата. Чужденците ще научат къде точно се намира страната ни, каква история има, що за хора сме. За да стане това, екипаж на обща възраст 210 години ще тръгне наесен на борба с вълните.

Смелчаците, които участват в „Мисия България – около света” са Павел Дойчев, Гаврил Гюров-Гицата и капитанът Дачо Дачев, който е прекосявал три пъти Атлантическия океан, живее в Царево, и е бил директор на местното пристанище. Павел Дойчев пък е каскадьор, плувец, сценарист… Живее в село Фазаново и там организира арт и филм фестивали. Гаврил Гюров-Гицата също е каскадьор, водолаз, подводен оператор… Той, както и другите, е избрал живота на село, но за разлика от тях, не живее край морето, а в планинското селце Карпачево.

„Самото плаване не е самоцел, не е важно само да кажем „Да, ние преплавахме!”, споделя Павел. „За мен е важно докато плаваме, да се срещаме с хората, да разказваме за нашата държава, за фолклора, за археологията, за съвременната ни красива страна. Другата ни мечта е, всичко това, което се случва, да се предава онлайн, използвайки съвременните средства за комуникация, до България.”

Снимка

Участието на технологиите е съществено, тъй като с тяхна помощ „Мисия България” ще се превърне в нещо като образователно риалити за подрастващите. Но как едно пътуване на хиляди километри от дома ще образова хората у нас и най-вече подрастващите? С помощта на интернет, разбира се! Ако всичко се развива в правилна посока, на 15 септември тази година, когато се очаква пътешествието да започне, ще стартира и шоупрограмата, която ще показва маршрута на яхтата. Така всеки ще знае кога и къде акостира яхтата и да направи проучване на въпросната далечна дестинация. Но независимо дали е ползвал „чичо Гугъл” или не, българският интернет потребител ще разбере всичко за градчето на живо и чрез специално подготвени репортажи. Засега 17 държави очакват тримата ентусиасти. Сред тях са: Аржентина, Нова Зеландия, Бразилия, Китай, Мексико. Медиен „съучастник” в образователната мисия е и БНР. В различни свои рубрики, Националното радио ще представя приключението на атрактивния екипаж. Продължителността на „Мисия България – около света” ще е към две години. Екипажът не гони строго определени дати, така че скоростта на яхтеното приключение ще зависи от капризите на природата.

А как точно ще бъде представена България пред света?

„Ще носим сувенири, флагчета, тениски” – разказва Павел Дойчев. „Където имаме срещи с български общности те ще ни чакат заедно с местните жители. Ще спираме на съответните пристанища. Знаете, че хората по света са любопитни! Ще правим партита, които ще включват и презентации, ще разказваме за България, за пътешествието ни, където може, ще правим и жива връзка с родината!”

А специалната атракция, която е приготвена за чужденците е т. нар. „ракия за начинаещи”. Пивката родна течност, освен 50-градусов, ще има и слаб вариант от 25 градуса. Леката разновидност е за всички, които не са свикнали с огнените балкански вкусове.

Една от идеите на експедицията е да се популяризира регатният спорт. У нас малко спортисти се отдават на него, тъй като е сравнително скъпо начинание. За да добие по-голяма популярност, хората от фондация „България около света” искат да създадат няколко центъра по нашето Черноморие, където деца на всички възрасти, напълно безплатно, да се обучават през лятото от инструктори. Така малчуганите ще получат своята първоначална подготовка за този атрактивен спорт. Да пожелаем успех на участниците в далечната експедиция!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30

България днес - 26 април 2024 г.

В края на седмицата Слънцето ни се усмихна с усещане, че чудото предстои. Тази събота православните християни отбелязват Лазаровден, а в неделя - Цветница. Специално за Радио България богословът Александра Карамихалева ще ни припомни духовния..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01