Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На педали по пътя на Желязната завеса

БНР Новини
Снимка: dnevnik.bg

От Баренцово до Черно море. От Киркенес в Северна Норвегия до Резово на българо-турската граница. 9000 км през 18 държави. Това е пътят на някогашната Желязна завеса, разделяла почти пет десетилетия Източна и Западна Европа. На 27 юни преди 25 години Желязната завеса падна, когато външните министри на Австрия и Унгария прерязаха символично бодливата тел по границата си. На 27 юни 2014 г. двама германци поеха по пътя на Желязната завеса, за да напомнят за някогашното разделение на континента, а избраха електровелосипеди за превозно средство, за да погледнат напред към бъдещите предизвикателства пред вече обединена Европа. Весела Владкова се срещна с двамата авантюристи на финала на тяхната впечатляваща експедиция.

Датата е 27 юли 2014 г., часът – 16.15. Йоахим Франц и Кристиян Рот скачат в солените води на Черно море край Резово. Небръснатите им и обветрени лица издават физическа умора, но усмивките им говорят за удовлетвореност.

„Безтегловност – така Кристиян Рот описва чувството във водите на Черно море след 9000-километровия велотур. – Бяхме просто въодушевени, че успяхме. Денят беше прекрасен, а да скочиш в морето след четири седмици уморителен преход беше неописуемо удоволствие и момент на истинско щастие.”

Три градуса и мокър сняг на старта на впечатляващия велотур в Норвегия. Летни температури на финала на брега на Черно море. И макар и с натежали крака, усмивката не слиза от лицата на Йоахим и Кристиян. „Не е за вярване, но ние наистина успяхме” – казва Йоахим, който има зад гърба си не един труден велопреход из най-екзотичните кътчета на Земята. Този път обаче не физическото предизвикателство е най-ценно за него.

„Идеята да пропътуваме по пътя на Желязната завеса ни грабна много бързо – споделя Йоахим Франц. – Изминали са 25 години от разделението не само на Германия, а на Европа и целия свят. За жалост, това разделение все още съществува в главите на много хора. Затова искахме с нашия преход да напомним за събитията преди 25 години. Свободата на движение, която европейците си отвоювахме, е невероятно постижение. Преди старта на велопохода смятах, че на финала ще съм горд от физическото постижение, а всъщност се гордея, че съм европеец.”

Европейската идея е в основата на решението на Йоахим Франц и Кристиян Рот да потеглят по пътя на Желязната завеса именно с електровелосипеди.

„Електровелосипедите вече са част от ежедневието ни, но това трябва да стане и с електроавтомобилите – казва Кристиян. – Темата е изключително актуална за Европа. Мобилността ни трябва да бъде съвместима с опазването на околната среда и електричеството според нас е движещата сила на бъдещето.”

Първата крачка, за да обърнеш внимание върху дадена важна тема, винаги е трудна. Йоахим и Кристиян я направиха. Сега им предстоят редица срещи, особено с млади хора, които не са преживели годините на Студената война, за да разкажат за експедицията си и някогашното разделение на Европа.

„Идеята за обединена Европа е много важна за нас двамата, но европейците трябва да осъзнаем, че имаме още път да извървим – смята Йоахим Франц. – Трябва да мислим отговорно за бъдещето си, за природата си, а в този смисъл електромобилността е централна тема. Така, както европейците успяхме преди 25 години да преосмислим бъдещето си, трябва сега отново да го направим в името на природата.”

Повече снимки от пътуването на Йоахим и Кристиян може да видите ТУК!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Университетска ботаническа градина на СУ в София

Венци от върба и разсад за балкона за Лазаровден в Ботаническата градина в София

Пролетен празник ще се проведе в Университетската ботаническа градина в София (ул. Московска 49, срещу паметника на Васил Левски) на 27 април - в деня, в който православните християни в България честват Лазаровден . Програмата предвижда..

публикувано на 27.04.24 в 07:05

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01