Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пета международна среща „Момчилград винаги в сърцето ми”

БНР Новини
Спектакълът „Носталгия” събра земляци от цял свят в Момчилград
Снимка: Шевкие Чакър

Мехмед Мехмед – старши експерт „Връзки с обществеността” в община МомчилградТези дни центърът на Момчилград бе необикновено оживен. За неговия празник момчилградчани от различни краища на света, въпреки жаркото слънце над Източните Родопи, дойдоха да се видят със стари приятели от детството и да споделят носталгията си по родния край. Ето какво разказва Мехмед Мехмед, старши експерт „Връзки с обществеността” към община Момчилград:

„Празникът за нас е двоен, а може би и троен, тъй като тук пристигнаха от различни точки на България и света наши земляци, за да празнуват Рамазан Байрам със своите близки и роднини, както и да се включат в петата международна среща на момчилградчани. Това събитие е доста интересно, провежда се за пета поредна година. Идеята е нашите съграждани, разпръснати по различни краища на света, да се събират, да празнуват своите празници заедно. Те пристигнаха от Турция, Холандия, Белгия, Швеция, Австрия, САЩ, имаме гости и от Гърция. Поканихме и наши побратимени общини от Турция и Гърция.” 

Самодеен фолклорен състав към НЧ „Родопски фар”

В предишните години над 5-6 хиляди момчилградчани се събирали на земляческата среща, но тази година градът посрещна далеч повече гости. Богатата празнична програма продължи цяла седмица, от 28 юли до 3 август. Множество интересни събития съпътстваха празниците Рамазан Байрам, празника на града и петата международна среща на момчилградчани. Сред тях са концерти на местни самодейни състави, представление на Музикалния театър „Кадрие Лятифова” към Театрално-музикалния център в град Кърджали, поетична вечер, посветена на Назъм Хикмет. И още: състезания по тенис на маса, спортен бридж, дартс, ловна стрелба, борба и стрийтбол, кулинарната изложба „Традициите са живи”, Изложението на пчеларите от района „Медената сладост на Източни Родопи”, поднасянето на мекички и катмички от „Кухнята на баба”… 

Балкански фолклорен състав град Момчилград

На благотворителната вечер, организирана от Сдружението на момчилградчани в Бурса, бе представена изложба с картини на местния художник Камбер Камбер, плъстени изделия, изработени от Екатерина и Гюркан Садула, и колекция от минерали и полускъпоценни камъни на минералога Петър Запрянов. В кулминацията на тържествата участваха дамският хор към община Нилюфер от Бурса и самодейният танцов състав при Народно читалище „Родопски фар”. На 3 август дамският хор изнесе благотворителен концерт и в Кърджали в помощ на общинската болница в Момчилград „Д-р Сергей Ростовцев”.

Трябва да се отбележи, че макар и да живеят и работят в различни краища на България и света, момчилградчани живеят с проблемите на своя град. Досега от дарения са събрани 100 хил. евро. С тези средства ще се купи медицинска техника за четирите отделения на напълно обновената болница. 

Изложба от архивни снимки „Момчилград вчера и днес”

Надеждата на всички е земляческата среща да се превърне в дълговечна традиция, защото момчилградчани, независимо къде се намират по света, винаги жадуват за своя роден край, неизменно следят събитията в града и в България. И, както развълнувано ни обяснява старши експерт Мехмед Мехмед: „Ние се намираме в различни точки на света, но нас ни обединява Момчилград, каузата за развитието на града и любовта към България.”

Снимки: Шевкие Чакър



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30

България днес - 26 април 2024 г.

В края на седмицата Слънцето ни се усмихна с усещане, че чудото предстои. Тази събота православните християни отбелязват Лазаровден, а в неделя - Цветница. Специално за Радио България богословът Александра Карамихалева ще ни припомни духовния..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01