Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Окуражаващо представяне на българските гимнастички по пътя към голямата цел – Олимпиадата

БНР Новини
Снимка: БТА

Хиляди зрители през уикенда аплодираха участничките в състезанието за Световната купа по художествена гимнастика, което се проведе в зала „Арена Армеец” в столицата. Входът в залата беше свободен и всеки можеше да подкрепи състезателките или просто да се наслади на красивата и елегантна игра на изпълнителки от 26 държави. Турнирът се проведе с рекорден брой участници – 50 индивидуални гимнастички и 20 ансамбъла. Гимнастичките се радваха на огромната подкрепа на зрителите, които не спираха бурно да ги аплодират. Станахме свидетели на един грандиозен спектакъл, прекрасни изпълнения на много силни състезателки.

Безупречният руски ансамбъл взе три златни медала. Националният ансамбъл на България, който през последните три години бе шампион в този турнир, си тръгна с три сребърни, като взриви цялата зала и накрая изправи публиката на крака. Ето какво каза развълнуваната състезателка от българския ансамбъл Християна Тодорова след състезанието:

„Чувството е невероятно, атмосферата е прекрасна. Напрежението е по-високо, когато сме пред родна публика, защото цяла България идва да ни подкрепи. Беше огромна чест да играем пред българска публика и много благодаря на всички, за нас това беше много важно. Ние сме здраво стъпили на земята, знаем каква е отговорността зад нашия гръб и тренираме даже двойно по-силно, защото имаме Световно първенство в края на годината. Надяваме се там да представим най-доброто от себе си. Съдиите по никакъв начин не могат да ни повлияят. Днес останахме втори, но публиката ни даде „златния медал”. По-важно за нас беше, че публиката ни стана на крака. За в бъдеще очаквам по-големи успехи, ние със сигурност ще тренираме усилено и знаем, че всеки труд се възнаграждава рано или късно.”

През последните години на този турнир българките взимаха златни медали, а сега постигнаха сребърни. Това по никакъв начин не обезстойностява представянето им. „Нека играят така момичетата. Нашата голяма цел е Олимпиадата, а преди това световното първенство. И ако се готвят така, съм сигурна, че ще получат точно когато трябва точно каквото трябва”, коментира президентът на българската федерация Илияна Раева.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 1200 бегачи на маратона във Варна в неделя

Рекордните над 1200 бегачи се очаква да участват в маратона на черноморския ни град Варна в неделя, 12 май. Заради големия интерес се наложи организаторите да подготвят допълнителни стартови номера. Участниците ще избират между три дистанции -..

публикувано на 08.05.24 в 11:05
Боряна Калейн

Три златни и един сребърен медал за Калейн и Николова на финалите на Европейската купа в Баку

Четири медала завоюваха българските състезателки на финалите на отделните уреди на първата Европейска купа по художествена гимнастика, която се провежда в Баку. Боряна Калейн спечели златен медал на топка и на лента, както и сребърен на обръч, а..

публикувано на 05.05.24 в 12:26
Стилияна Николова

Стилияна Николова спечели Европейската купа в Баку

Стилияна Николова спечели златния медал в многобоя на първата Европейска купа по художествена гимнастика, която се провежда в Баку. Боряна Калейн остана четвърта след неточности на лента. Състезанието се провежда по нови правила, според които..

публикувано на 04.05.24 в 14:25