Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебният премиер Георги Близнашки: „Доволен съм от подготовката на предсрочните избори на този етап”

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

„Крайната ни цел е една – да възстановим доверието на българските граждани в нашите политически институции, да покажем на света, че България е цивилизована европейска държава, която е в състояние да организира и произвежда нормални избори, които да дадат легитимен резултат.” Това заяви служебният премиер Георги Близнашки след Националното съвещание на ръководството на МВР. Той бе негов гост. Основна тема на форума бе охраната на предсрочните парламентарни избори на 5 октомври т.г. и пресичане на търговията с гласове. Пред Радио България премиерът Близнашки потвърди, че подготовката на изборите върви добре и в законовия срок, и даде политическата си оценка за хода й.

„Общо е убеждението, че трябва да се мобилизират всички налични ресурси за превантивна дейност. Основните участници в този процес на продажба и купуване на гласове са свързани най-вече с престъпния контингент. Стана дума, че органите на реда трябва да „огледат редиците” на своите „стари познайници”. Да се идентифицират онези лица, които в последните 5 години са участвали в подобни явления. Между другото, добрата новина е, че вече е разбита първата група за купуване на гласове.”

Проф. Близнашки е уверил личния състав на МВР, че ще го подкрепя. „Вашите успехи ще бъдат и мои успехи за благото на нашата родина, за благото на България” – той се е опитал да им предаде и решимостта, която демонстрира през последните 10 дни. Доволен ли е от подготовката на вота на този етап? – Отговорът на служебният премиер бе категоричен:

„Да, на този етап съм доволен. Наблюдавам целия процес. И понеже някои се питат какво прави правителството, отговорът ми е – много интензивно работи. Обособена е работна експертна група в рамките на политическия ми кабинет. Тя наблюдава работата на администрацията, координира я, дава насоки и се събира всяка сутрин преди началото на работния ден при мен. Следим процесите и набелязваме какво трябва да се направи.”

От следващата седмица ще заработи и Изборният борд към служебния премиер, съобщи още той. Министър-председателят е посетил лично и печатницата на БНБ, за да провери хода на отпечатване на изборните бюлетини. Той е убеден, че това ще започне веднага, след като ЦИК уточни поръчката си. Относно решението на ЦИК за 500 секции с експериментално машинно гласуване проф. Близнашки се надява, че ЦИК ще преразгледа решението си, защото няма бюджет за толкова. Финансовата план сметка позволява най-много 250 такива. Премиерът посочи още, че за гласуване в чужбина МВнР предвижда 300 секции.

Провеждането на свободни и честни предсрочни избори е основна задача на служебното правителство с главен отговарящ министър-председателят на България. Оперативната работа по спазване на реда и превенцията на престъпленията, свързани с изборите – на МВР заедно с Прокуратурата.

За Радио България служебният вътрешен министър Йордан Бакалов бе пределно ясен, че ще оцени политически свършеното за вота след него:

„Мога да кажа, и то категорично, че моята оценка ще бъде на 6 октомври. Сега оценка не давам. Аз и на състава казах, че ще ги оценявам от това, което са свършили и от резултатите, които ние реализираме като МВР.”

Професионалната оценка на Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров към момента, е че са си свършили работата. Пред Радио България той още коментира и първия случай на заловена криминална банда, свързвана и с търговия на гласове за предстоящия вот:

„За да се реализира т.нар. купуване на гласове, това всъщност е резултат от пропуски във функциониране на правоохранителната система. В крайна сметка не е най-важно за обществото дали ще бъдат задържани за търговия с гласове или за други криминални деяния. Важно е обществото да знае и вижда генералната превенция, волята на държавата и мерките, които се вземат. За да не се допусне хората да осъществяват избирателните си права чрез всяване на страх или други форми на зависимост и принуда.”

Главният секретар поясни още, че когато една група е задържана за рекет, или силови действия, тя е задържана точно за това в наказателно-правен аспект. Но по думите му „от друга страна за определени структури/банди, задържани от МВР, има достатъчно данни за тяхна съпричастност и към купуване на гласове в миналото, и подготовка на такова и към настоящия момент. Стана ясно още че, че в МВР ще заработи Национален съвет с участието на Прокуратурата и ДАНС, за по-успешна реализация на сигнали и друга оперативна информация относно търговията на гласове, както и Обществен изборен съвет с познавачи на темата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34