Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНБ спешно печата 60 млн. нови банкноти

Снимка: архив

Повишеното търсене на пари в брой – книжни и метални, в резултат на сътресенията в банковата система в последните месеци се изтъква от Българската народна банка като аргумент и причина за спешната й поръчка за отпечатването на 60 млн. нови банкноти с номинал 10, 20 и 50 лева. Това е два пъти повече от отпечатаните нови банкноти през миналата година.

Преди да вземат това решение, централните банкери сигурно добре са анализирали ситуацията, както и евентуалните последици върху поведението на гражданите и фирмите, които загубиха доста от доверието си във финансовата система на страната и в сигурността на търговските банки. Факт е обаче, че точно в разгара на кризата с неясен край около затворената и неликвидна Корпоративна търговска банка и несекващите зловредни слухове за проблеми в други банки в страната, едно подобно решение на БНБ привлича силно вниманието на обществеността. И започват да се задават въпроси, на които различни авторитети дават различни и противоречиви отговори, някои от които чисто спекулативни.

Ако приемем аргументите на БНБ за необходимостта от отпечатването на нови банкноти точно в този момент, е логично да се поинтересуваме за мащабите на планираната операция и за нейните възможни ефекти върху паричната система на страната.

Парите в обращение в страната са на стойност около 10 млрд. лв. или малко повече от 5 млрд. евро под формата на около 330 млн. банкноти. Най-много са двадесетолевките, които са 32% от всички хартиени пари в обращение.  След това най-масови са банкнотите от 10 лв., чийто дял е 20,45%. Останалите 50% се разпределят между банкнотите от 2, 5, 50 и 100 лв. Средностатистическата банкнота в България е на стойност 27,47 лв. Или, с други думи казано, стойността на новите банкноти може да бъде изчислена на около 1,648 млрд. лв., или 16% от всички книжни пари в страната. Увеличението не е пренебрежимо, но то по никакъв начин не може да предизвика някакъв ръст на инфлацията, както някои намекват. Защото просто инфлацията не зависи от обема на книжните пари в обращение, а от много по-сложни икономически фактори, свързани с търсенето и предлагането на различните пазари, производствените разходи, производителността на труда и т.н. Така че новите банкноти само ще улеснят паричния оборот, ще подменят износени и повредени купюри и ще попълнят стратегическите резерви на централната банка в момент на повишено търсене на книжни пари.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00