Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три красиви гласа, обединени от обща мечта

БНР Новини
Снимка: личен архив

Една формация преобърна представите за операта през последните две десетилетия на ХХ в. С изпълненията си тримата тенори – Лучано Павароти, Пласидо Доминго и Хосе Карерас, спечелиха сърцата на милиони по земното кълбо. В малка, но богата на таланти България, световноизвестните певци имат своите последователи. Историята на трио „Уникалните гласове”, започва през 2007 г. За първите стъпки на състава разказва единият от певците – Веселин Вачев:
„Представихме се на хореографа и импресарио на ансамбъл „Българе” г-н Христо Димитров. Той много ни хареса и изрази желание да работим заедно, в последствие стана и наш продуцент. От 2009 г. съставът се оформи в настоящия си вид. Към мен се присъединиха Георги Петров и Борис Луков. Правилото, към което и тримата се придържаме, е да бъдем професионалисти. Ние работим за една кауза – да привлечем хората към жанра, да направим нещо стойностно. Естествено, понякога имаме различия по много въпроси. Това си има и своята положителна страна – търсим различни интерпретации докато открием онази, която най-много се харесва на публиката. Правим компромиси един с друг, разрешаваме всяко разногласие с интелигентен разговор. Дай Боже, да се разбираме така и занапред.”

Наред с класическия репертоар, тримата тенори работят и в сферата на популярния жанр. В концертите си включват евъргрийни, рокендрол и други стилове и все пак винаги остават верни на голямата си любов – операта. Наскоро те представиха своя дебютен албум. Той съдържа едни от най-известните и обичани арии и канцонети в оперния репертоар. Дискът завършва с арията на принц Калаф от последно действие на операта „Турандот” от Джакомо Пучини. Ликуващият възглас на финала – „Vincero!” („Ще победя” в превод от италиански език), дава името на албума. Веселин Вачев обяснява защо решават да го озаглавят по този начин:

„Включили сме някои от най-известните творби от теноровия репертоар. Направихме албум, който отразява нашата същност. Ние искаме да бъдем победители, изпълненията ни да носят този заряд. Желанието ни е като си пусне диска, слушателят да се изпълни с хъс да побеждава във всички свои начинания. Наши почитатели, които вече са го чули, казват че за тях е било едно доста емоционално преживяване. Надявам се наистина да е така.”

Тримата български тенори са концертирали в САЩ, Канада, Русия и други страни от Европа. Паралелно с това всеки от певците има самостоятелни изяви. Най-младият от тях, Борис Луков, е солист на Варненската опера. „Много се гордеем с него, той прославя родината ни в чужбина с многото турнета, в които взе участие” – казва Веселин Вачев.

При такъв състав аналогията с първообраза не може да се избегне. На въпроса кой е личния му фаворит сред тримата тенори, Веселин Вачев отговаря:

„Не бих могъл да посоча като свой фаворит един от тримата, просто защото на сцената те бяха едно цяло. Пласидо Доминго има страхотен тембър, Лучано Павароти притежаваше невероятно излъчване, а гласът на Хосе Карерас, особено в младите му години, е разкошен. Красотата на теноровия диапазон се среща все по-рядко. Това бе една от причините да наречем състава си „Уникалните гласове”. Ние сме уникални с енергията, която излъчваме когато сме заедно на сцената. А Павароти, Доминго и Карерас носеха една магия, сама по себе си недостижима.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Рокаджиите от D2 празнуват 25 години на сцената с концерт в НДК

25 години музика, 25 години история, 25 години движеща сила в българската музикална индустрия – всичко това празнуват днес музикантите от D2 с концерт на сцената на Зала 1 на НДК. Групата е създадена в края на 1998 г. от Димитър Кърнев. Вторият..

публикувано на 10.05.24 в 10:15

"Светоглас" представят България на вокалния фестивал "Акапела-Лайпциг"

Мъжката формация "Светоглас" е тазгодишният представител на страната ни в един от най-големите и престижни вокални фестивали в света – Acappella-Leipzig . Те ще изпълнят програма от български фолклор и църковни песнопения, които са неизменна част..

публикувано на 09.05.24 в 10:26

ОСТАВА с "Тест" за света ни днес и любовта

"Светът е тест за нас. Светът е стес и грях…" – пее фронтменът на група ОСТАВА Свилен Ноев в песента "Тест", с която изследват променения ни до неузнаваемост свят и подвластната му любов . Наскоро музикантите представиха и видеото към последния..

публикувано на 08.05.24 в 10:15