Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласуване на българите в чужбина: мисия улеснена

БНР Новини
Катя Тодорова
Снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи много сериозно се отнася към задължението да организира изборите извън страната и да съдейства за прозрачен и демократичен начин за организиране на вота, при който да се осигурят условия на всички български граждани, които са заинтересувани, да гласуват. Това заяви на брифинг зам.-външният министър Катя Тодорова, която ръководи Работната група в МВнР за организация на парламентарните изборите в чужбина на 5 октомври.

Все още не е ясно точно колко и къде ще бъдат секциите извън страната, но на база Изборния кодекс и активността за последните пет години ЦИК е посочила минималната бройка от 293 секции, обясни Красимир Божанов – директор на дирекция „Правна” в министерството.

„Съгласно новия Изборен кодекс има повече на брой основания за образуване на избирателни секции извън страната, продължи той. Там където има българско дипломатическо или консулско представителство трябва да са подадени поне 20 заявления от български граждани, желаещи да гласуват на това място. Избирателна секция извън нашите представителства се открива при 40 подадени заявления. Ще припомня, че при предния Изборен кодекс заявленията трябваше да бъдат поне 100”.

От външното ведомство напомниха, че организациите на българските граждани извън страната могат да отправят в срок до 9 септември предложение до ръководителите на дипломатическите и консулските ни представителства за местоположението на избирателните секции зад граница.

От МВнР припомниха, че участник в изборния процес извън страната винаги е приемащата държава, която има своите условия и България трябва да се съобразява с тях. До този момент има получено съгласие от Италия и Испания и се очакват такива от Великобритания, Гърция, Русия, Германия, Франция и Турция. По последна информация е получено разрешение и за провеждане на избори в Украйна и в Афганистан, където имаме военен контингент.

В Министерството на външните работи се опасяват, че средствата за организиране на гласуването на парламентарния вот в чужбина може да се окажат недостатъчни. Предвидената сума е 1,200 хил. лева, стана ясно от думите на главния секретар на МВнР Веселин Вълчев.

„Новият Изборен кодекс дава по-облекчена процедура за откриване на секции и имаме основания да считаме, че те биха били между 350 и 400”, обясни той. – За европейските избори имахме 167 секции и за тях бяха изхарчени 710 хил. лева. При наличието на 400 секции това е увеличение с 240 на сто.  Увеличението на сумата определена за тези избори е под 180процента. Имам „обосновано опасение”, че средствата ще бъдат недостатъчни”.

Подобен прецедент с недостиг на предварително предвидените средства вече съществува. Ако се повтори, парите ще бъдат компенсирани от бюджета на МВнР, за да не се допусне възпрепятстване на изборния процес, обясни Веселин Вълчев.

От Министерството на външните работи са изпратили покани за наблюдатели на вота на 5 октомври до Парламентарната асамблея на ОССЕ, до директора на Бюрото за демократични институции и права на човека на ОССЕ, до Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и Парламентарната асамблея за Черноморско икономическо сътрудничество. В периода 18-20 август в България е била проучвателна мисия на Бюрото за демократични институции и права на човека на ОССЕ и предстои да определят каква мисия ще изпратят. Между 17 и 20 септември се очаква да пристигне и краткосрочна мисия и на ПАСЕ за предварителна оценка и определяне на тяхната мисия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51