Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България със седем медала от Младежките олимпийски игри в Китай

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Младежките олимпийски игри имат за цел да разпространяват олимпийския дух и спортсменство и да стимулират спортната активност сред младежите. Второто издание на форума, което се проведе в китайския град Нанджин, събра младежи от целия свят. Младите атлети се състезаваха в 28 вида спорт, за да покажат, че олимпийският спорт продължава да сближава хората.

България участва на игрите с 27 състезатели в 14 вида спорт. При първото издание на младежките игри в Сингапур преди 4 години нашите олимпийци спечелиха два златни и един бронзов медал, но това лято големите успехи на младите български спортисти изненадаха приятно спортните фенове и анализатори, които през последните години, като че ли позабравиха, че сериозните олимпийски успехи не са новост за българските атлети, а са по-скоро традиция. Успехите на българските младежи носят и много оптимизъм за бъдещето на спорта в страната.

Бетина Темелкова донесе първото отличие за България, като спечели сребърен медал в турнира по джудо при девойките в категория до 52 килограма. Божидар Андреев спечели първия златен медал за страната, след като завоюва титлата в категория до 69 килограма на турнира по вдигане на тежести с двубой от 300 килограма. Лидия Ненчева донесе втория златен медал за България в Нанджин. Тя спечели титлата на 10 метра въздушен пистолет за смесени отбори в турнира по спортна стрелба. Третият златен медал стана притежание на 18-годишния боксьор Благой Найденов в категория до 81 килограма. На боксовия ринг Душко Благовестов спечели сребро в категория до 56 кг. 17-годишният Кирил Милов спечели сребърен медал в категория до 85 кг на турнира по борба класически стил, за да покаже, че на тепиха България остава непоклатима сила.

Художествената гимнастика е спорт, в който България също има сериозни успехи и младите гимнастички не оставиха съмнение, че традициите не са забравени. Елена Бинева, Александра Митрович, Емилия Радичева, София Рангелова и Габриела Стефанова спечелиха сребърен медал с резултат от 27.050 точки. Златото отиде в руския отбор, който събра 29.550 точки, а бронзът остана за Казахстан с 25.050 точки.

Така след края на игрите равносметката за България е седем спечелени медала.Чистият олимпийски дух характеризира младежките игри в Нанджин и България е щастлива от успехите на българските спортни таланти. Следващата младежка олимпиада ще се проведе в Буенос Айрес, Аржентина през 2018 година и очакванията към българските спортисти ще бъдат големи. На фона на преобладаващия скептицизъм за развитието на българския спорт, медалите донесени от младите атлети на страната добиват още по-голяма стойност, защото показват, че бъдещето на българския спорт не е толкова мрачно. Още повече, че отличията идват от дисциплини, които традиционно играят важна роля в допълването на колекцията от медали на страната. Ценните медали от Нанджин показват също, че пътят към световни спортни успехи неизбежно минава през стимулиране на развитието на детския и младежки спорт.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обсъждат кандидатурата на България за домакин на Зимна младежка олимпиада

България разполага с голям потенциал и отлични природни условия за организирането и провеждането на Зимни младежки олимпийски игри. За успешната й кандидатура са необходими последователни и обединени усилия на изпълнителната власт, на спортните..

публикувано на 23.04.24 в 11:42
Българският ансамбъл жени

Три медала за гимнастичките ни на финалите на Световната купа в Баку

Българските състезателки завоюваха общо три медала на финалите на Световната купа по художествена гимнастика в Баку. Вчера Елвира Краснобаева спечели още един – сребърен, в многобоя. Елвира Краснобаева завоюва сребърен медал в многобоя на Световната..

публикувано на 21.04.24 в 16:47
Нургюл Салимова

Реми за Нургюл Салимова в предпоследния кръг на Турнира на претендентките

Нургюл Салимова завърши реми с рускинята Катерина Лагно в предпоследния кръг на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто.  В тринайсетата си партия българката с белите фигури успя да се измъкне от много трудна позиция и..

публикувано на 21.04.24 в 10:40