Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уникални икони в криптата на катедралния храм „Свети Александър Невски”

БНР Новини
12
Снимка: Деяна Борисова

Уникална колекция от етиопски икони ще бъде изложена в криптата към храм-паметника „Свети Александър Невски” по повод юбилея на Музея за християнско изкуство догодина. Експонатите, които се съхраняват във фонда на музея досега не са били показвани. Още през 80-те години на миналия век Министерството на външните работи дарява иконите и свитъците, които ще бъдат видени от посетителите.

Снимка

Популярен ли е Музеят на християнското изкуство и има ли посещаемост, разказва доц. Ралица Русева – главен уредник на музея и член на Института за изследване на изкуствата към Българска академия на науките:

„Ние представяме цялостно българското културно наследство. Няма официална делегация, която идва в България, от президент, през най-известни писатели и културни дейци от цял свят, които да не са посетили криптата. Не само практикуващи православни християни, а и жители от цял свят с различни вероизповедания, идват да разгледат експонатите.”

Снимка

Що се отнася до реставрацията, някои от предметите са били в окаяно състояние. Но с помощта на лабораторията на Националната художествена галерия и реставраторите на икони в нея, сега те изглеждат добре.

Снимка

„Най-старата икона на дърво е „Иисус Пантократор”. Тя всъщност се превърна в три икони, заради сложната й реставрация” – споделя още доц. Ралица Русева. „Експонатът е от края на XI век. Най-старото произведение в криптата е фрагмент от стенопис, който датира от V век. Също така малка керамична икона от Преслав, която е от края на IX-X век. Eкспозицията обхваща периода V до края на XIX век.”

Снимка

Какво точно ще включват честванията – разказва отново доц. Ралица Русева:

„В момента приготвяме патронажа, но празненствата ще започнат от следващата година. Първата изложба ще бъде с възможно най-представителните произведения – шедьоври на църковното изкуство, които бележат отделните средновековни периоди. Те не се намират понастоящем в криптата. Следващата експозиция ще бъде етиопско християнско изкуство, т.е. ще представим една напълно непозната страна и част от християнството. Освен това, ще изготвим специален сайт на криптата. Основната цел е да бъде издаден каталог, който да представя колекцията, която се съхранява и обогатява всяка година вече половин век.”

Снимки: Деяна Борисова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Магурата“ е една от най-красивите и загадъчни пещери в Европа

В разгара на туристическия сезон, пещера "Магурата" посреща средно между 1000 и 1500 души на ден. Природната и археологическа забележителност, разположена недалеч от град Белоградчик , е с колосални размери и наподобява подземна катедрала. Туристите..

публикувано на 27.07.23 в 11:11

Аскетичната красота на средновековния храм „Св. Георги Победоносец”

Църквата „Свети Георги Победоносец“ се намира в квартал Колуша − гр. Кюстендил, в подножието на Осоговската планина. Обявена е за архитектурно-строителен и художествен паметник на културата от национално значение. Проучването и реставрацията на..

публикувано на 06.05.20 в 07:00

На Атанасовден в Чирпанския манастир се стичат богомолци от близо и далеч

Не е нужно да пропътуваме хиляди километри, за да достигнем истински свети места за християните и да пием от чудотворния извор на православната вяра. Българските земи са осеяни със стотици църкви и манастири, въздигнати с вярата и надеждата..

публикувано на 18.01.20 в 08:00