Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деветдесет процента от жителите на София подкрепят кандидатурата й за Европейска столица на културата

БНР Новини
Творби на съвременно изкуство посрещнаха международното жури в Софийска градска художествена галерия.
Снимка: Венета Павлова

Четири български града: София (заедно с Югозападния регион), Пловдив, Варна и Велико Търново, са на финала в престижното състезание за Европейска столица на културата през 2019 г. Международното жури започна своята обиколка от София. В нея не бяха включени добре известните туристически забележителности. Сред местата, които журито посети, са обекти в трансформация: рушащият се паметник „1300 години България”, чиято съдба предстои да бъде решена, старото трамвайно депо и запуснатото предгарово пространство, които ще станат сцена за проекти на съвременното изкуство. И още: обновеният Женски пазар с мултикултурната си атмосфера, изрисувани с огромни графити панелни блокове в квартал „Хаджи Димитър”, проект за облагородяване на софийски вътрешни дворове… Обиколката завърши в Софийската градска художествена галерия. Там се събраха представители на културата, изкуствата, на граждански организации и бизнеса. Ето какво каза за помощта на бизнеса чрез създаването на първия публично-частен фонд за финансиране на иновативно изкуство Атанас Гаров, заместник-председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България:

Това е един за първи път случващ се модел за финансиране на култура у нас и ние с удоволствие го подкрепихме, тъй като виждаме устойчивост в него. Разбира се, важно е да сме сигурни, че програмата и бюджетът, които са заложени, ще бъдат изпълнени. Вярваме в плюсовете на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата. Мисля, че вече за всеки е видно, че тази кандидатура и евентуалното спечелване на номинацията ще бъде огромен стимул за бизнеса в градовете ни, за сектори като ресторантьорство, хотелиерство, туризъм, услуги. Всички те с нетърпение очакват да спечелим. И ще направим всичко възможно да подкрепяме каузата през цялото време.

Снимка

Кметът на Благоевград Атанас Камбитов посочи, че бизнес подкрепата е споделена и от целия Югозападен регион. Това е пример как чрез традиции, обичаи, култура, новаторство, творчески идеи, може да се стимулира икономиката и да се създава заетост – отбеляза той. А софийският кмет Йорданка Фандъкова цитира резултати от изследване на агенция „Ноема” през юли:

Столичният кмет Йорданка Фандъкова и директорът на Софийска градска художествена галерия Аделина ФилеваКандидатурата на София е най-разпознаваемата в България със 78 процента от българите, които знаят за нея. Проучването е национално представено. Това е със седемнадесет процента повече от подкрепата за следващия град-кандидат, като 76 процента са забелязали съществена положителна промяна в културния живот на града през последните дванадесет месеца. Отчитат се повече събития на открито, повече европейски творци, идващи тук, трансформации в сгради и пространства. Още по-насърчително е, че когато участвахме в първия етап на състезанието, 67 процента от софиянци подкрепяха кандидатурата на София за Европейска столица на културата. Сега, дори неочаквано и за нас, те са вече деветдесет процента. Деветдесет процента от жителите на нашия град не само познават, но подкрепят кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата. И, което е изключително важно, тази подкрепа се дължи преди всичко на младите хора до 34 години. Тя се дължи на последователните действия и овластяването на гражданите и творците, които показаха, че Европейска столица на културата – това е граждански проект, начинание на младите, кауза за всички жители на нашия град и регион.

Сред най-активните културни институции в столицата безспорно е Софийската градска художествена галерия. Начинанията й прехвърлят мостове към различни периоди и творци в българското изкуство, към художествените явления зад граница. Ето какво каза в интервю за Радио България директорът й Аделина Филева:

Много от нашите проекти, които ние подготвихме, големи изложби с различни изследвания, всъщност бяха посветени на кандидатурата на София за културна столица точно с тази цел, за да можем да представим по-добре нашето изкуство. В тези експозиции винаги материалите, които ние подготвяме, са двуезични (на български и английски), което дава възможност на гостите от чужбина да прочетат какво предлагаме като знания, като изкуство. Същевременно към големите ни изследователски изложби (придружени от сериозни проучвания на периода, творците и тяхното изкуство), бяхме направили специални гидове заедно с релефни творби към произведението. Тук можеха и слепите да дойдат, да се запознаят с нашите експозиции. Някои от нашите изложби бяха показани и в чужбина. А сега нашата колега Мария Василева направи специална презентация пред журито, което гостува в България, за да се прецени кой град ще бъде културна столица.

Снимки: Венета Павлова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14