Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикални вести

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Последният ден от август се превърна в празник за многохилядната публика, изпълнила стадион "Българска армия" в столицата. Причината бе концертът на италианския тенор Андреа Бочели. В рамките на два часа, той плени публиката с неповторимия си глас и с творби, събрали цялата красота на оперния жанр. В началото Андреа Бочели зарадва почитателите си с арии от "Трубадур", "Риголето" и "Травиата". За музикалната магия, която се получи на сцената, допринесе и оркестъра на "Класик ФМ радио". Повече от 130 талантливи инструменталисти и хористи се изявиха под диригентската палка на Марчело Рота. Невероятният концерт продължи с италианската поп звезда Илария Делла Бидия, която бе на сцената заедно с Бочели. Той сподели със зрителите темата за любовта в различни арии. "La Vie En Rose", изпълнена във виртуален дует с Едит Пиаф, за болката от изгубената любов с "Еn Aranjuez Con Tu Amor" и "Еra Gia Tutto Previsto", за синовната любов с "Mamma".

Нестихващите аплодисменти на публиката в залата върнаха оперната звезда четири пъти на бис. Така музикалното събитие се допълни от най-известните песни в репертоара му – "Love In Portofino", "Quizas, Quizas, Quisaz", "Time To Say Goodbye" и прочутата ария от "Турандот" на Пучини "Nessun Dorma". Въпреки че музикалната критика по света определя неговото място по-често в забавния, отколкото в оперния жанр, Бочели има своята публика за която тези детайли остават без особено значение.

Радио България бе единствената медия, която подари на Андреа Бочели няколко български албума с музика на съставите от БНР.



След дългогодишно отсъствие от родната поп сцена, Мария Грънчарова се завръща с нов сингъл, озаглавен „Повече”. Певицата е съавтор и на текста, написан от Гери Турийска. Музиката и аранжимента са дело на Магомед Алиев - Мага. Към песента има и видеоклип, под режисурата на Васил Стефанов, който залага на черно-бялата стилистика. 

В новия си проект „Повече”, Мария е поканила и балет. Ефектната хореография е представена от „Арабеск". В очакване сме поп певицата да представи и втори сингъл, отново по музика и аранжимент на Мага.



Атанас Колев, който бе сред фаворитите на публиката във втория сезон на X Factor, е готов с първия си самостоятелен сингъл. Няколко месеца след финала на формата, Наско записа с Deep Zone Project – песента “Zig Zag”. И до сега тя продължава да е сред най-излъчваните в родния радио и телевизионен ефир. Младият изпълнител за пореден път проявява креативност като автор на текста, но този път в „Шах и мат” – негов солов дебют. Музиката и аранжиментът са направени от Васко Иванов-Dexter. Заглавието избраха последователите на Наско във Facebook. Сюжетът на клипа, режисиран от Bashmotion, пресъздава типичното за изпълнителя ежедневие през лятото, с преживяванията на баскетболното игрище и летните партита с приятели.


Любимката на джаз меломаните Белослава продължава лятната морска фиеста със серия от концерти. В края на август, заедно с Орлин Павлов и Любо Киров, тя представи проекта „Summer Jam“ на варненска сцена. На 6 септември, феновете на певицата ще имат удоволствието да се насладят на тази програма и в град Бургас. Нейният верен партньор на сцената, пианистът Живко Петров също участва в „Summer Jam“ с триото си JP3. Към тях се присъединяват Ангел Дюлгеров (китара) , Росен Захариев Роко (тромпет), Калин Вельов (перкусии) и класическия квартет „Арена“. След този черноморски тур, Белослава с Живко започват активно да се подготвят за концерт в Лондон. На 10 октомври двамата ще се качат на сцената на английския джаз клуб „Hideaway“. След това участие, певицата ще се отдаде на работа по предстоящия си нов албум „Времето за мен си ти“, който сме в очакване да излезе до края на тази година.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15