Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското гребане – да обичаш на инат

Кристиан Василев и Георги Божилов
Снимка: архив

На състоялото се в Амстердам, Холандия, Световно първенство по гребане за мъже и жени най-добрите настоящи гребци на България Георги Божилов и Кристиан Василев, завършиха шести във финал „А” в дисциплината двойка скул, преодолявайки дистанцията 2000 м за 6:12.31 мин. Постигнатото е безспорен успех за българския тандем.

На това Световно първенство Василев и Божилов стартираха в тандем за първи път, а двойката им бе сформирана по-малко от 20 дни преди надпреварата – срок, изключително кратък за сработване на партньорите. Василев се състезава за първа година при мъжете, а Божилов се върна в спортния елит след две тежки травми през тази година – на рамо и коляно. Лош късмет изигра и вятърът. Амстердамският канал е известен с една своя особеност – при определена посока на вятъра коридорите стават неравностойни. Така първите коридори се оказаха по-благоприятни, последните – по-тежки, а българските юнаци бяха разпределени в последния, шести, коридор. Ето какво сподели Георги Божилов:

„Аз вече втори път страдам от този канал, защото преди три години световната титла ми се изплъзна точно заради неравностойни коридори и пистата като цяло, – заяви Божилов, който през 2011 г. в Амстердам стана вицешампион на планетата в скифа. – Не мисля, че този път щяхме да станем световни шампиони, но можехме спокойно да се борим за 4-то или 5-то място. Но такъв ни е бил късметът”.

„Отидох с голямо желание на това Световно. Надявах се да влезем на финал, но не очаквах. Бяхме много мотивирани на полуфинала. Във всяка следваща гонка гребането ни се получаваше по-добре. Много съм доволен от постигнатия резултат, – сподели Кристиан Василев след завръщането си в София.


Момчетата доказаха, че заедно работят отлично. Те са твърдо решени да запазят двойката, и през 2015 г. да се борят не само за олимпийска квота, но и за място сред медалистите. Федерацията даде висока оценка на приключилия сезон. Успех за страната е изборът на България като домакин на Световното първенство по гребане за младежи до 23-годишна възраст през 2015 г. и 2017 г., както и на Световното за мъже и жени през 2018 г. За 2015 г. старши треньорът на националите Данаил Йорданов планира включване в състава на мъжкия отбор на перспективния състезател Ромео Ангелов и България да се представи на Световното първенство в две дисциплини – скиф и двойка скул. Федерацията е убедена, че занапред трябва да се работи активно и за развиване на женското гребане. За съжаление, най-перспективната българска гребкиня Луиза-Мария Русинова не бе допусната до участие в първенството на планетата поради конфликт със старши треньора. В спорта навлизат много талантливи деца, които при подходящи условия за пет години биха могли да пожънат огромни успехи. За съжаление, финансовият въпрос е препъни-камъкът в развитието и на този спорт. Проблем са и лодките, и липсата на постоянни хангари за клубовете. Но най-остро стои въпросът със заплащането на професионалните спортисти, което е изключително ниско и принуждава мнозина от тях да се ориентират към чужбина. Бившият световен шампион на България при юношите Александър Александров, например, в момента се състезава под флага на Азербайджан.

Членът на управителния съвет на Българската федерация по гребане Радослав Йовков призова Министерството на младежта и спорта да осигури адекватно възнаграждение на българските шампиони, тъй като състезателите биха печелили повече медали, ако се концентрират изцяло върху спорта.

„Това е проблем не само в гребането. Така е от шахмата до вдигането на тежести. Професионални спортисти, които влизат в световния спортен елит, не могат да живеят със заплати от 200 евро на месец. Нашият най-голям проблем е да задържим тези момчета в нашата държава. Да продължават да гребат и да прославят България, и ние да сме горди с тях. На това, което правят те, му викат „да обичаш на инат”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обсъждат кандидатурата на България за домакин на Зимна младежка олимпиада

България разполага с голям потенциал и отлични природни условия за организирането и провеждането на Зимни младежки олимпийски игри. За успешната й кандидатура са необходими последователни и обединени усилия на изпълнителната власт, на спортните..

публикувано на 23.04.24 в 11:42
Българският ансамбъл жени

Три медала за гимнастичките ни на финалите на Световната купа в Баку

Българските състезателки завоюваха общо три медала на финалите на Световната купа по художествена гимнастика в Баку. Вчера Елвира Краснобаева спечели още един – сребърен, в многобоя. Елвира Краснобаева завоюва сребърен медал в многобоя на Световната..

публикувано на 21.04.24 в 16:47
Нургюл Салимова

Реми за Нургюл Салимова в предпоследния кръг на Турнира на претендентките

Нургюл Салимова завърши реми с рускинята Катерина Лагно в предпоследния кръг на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто.  В тринайсетата си партия българката с белите фигури успя да се измъкне от много трудна позиция и..

публикувано на 21.04.24 в 10:40