Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската гимнастика връща блясъка на златото

БНР Новини
Ансамбълът на България със златните медали на бухалки от Европейското първенство в Баку.
Снимка: EПА/БГНЕС

Българската художествена гимнастика е на път да върне блясъка на своята слава на световния подиум. Такава надежда ни внушават ярките успехи на българките в този спорт през 2014 г.

Три титли за България на турнира за Световната купа в Минск (Беларус) завоюва в началото на юни националният ансамбъл – жени в състав Михаела Маевска, Цветелина Найденова, Християна Тодорова, Ренета Камберова и Цветелина Стоянова под ръководството на талантливата треньорка Ина Ананиева. Един златен и два бронзови медала – такава бе равносметката за българките от 30-то Европейско първенство по художествена гимнастика в Баку, три сребърни медала от Световната купа на родна земя – в София. Сребро от вторите младежки олимпийски игри в Нанджин, Китай, окичи гърдите на националния ансамбъл – девойки в състав Елена Бинева, Александра Митрович, Емилия Радичева, Габриела Стефанова и София Рангелова с треньор Камелия Дунавска. Само преди броени дни възпитаничките на Ина Ананиева се завърнаха от турнир за Световната купа в руския град Казан, където обогатиха българската колекция с още два медала. За съчетанието си с топки и ленти българките получиха оценка 17.650 точки и поделиха златото с Беларус, а съчетанието с 10 бухалки с оценка 17.550 бе удостоено с бронз. Тези и други успехи на българските грации ни накараха да се обърнем за коментар към Ина Ананиева – старши треньор на българския национален ансамбъл – жени.

Г-жо Ананиева, Вашата оценка за представянето на момичетата в Казан?

„Моята оценка е много добра. Още не мога да кажа отлична, защото не можахме да вземем така желания от нас медал от многобоя. Смятам, че през първия ден момичетата играха малко колебливо и страхливо, но на втория ден те показаха на какво са способни, и не случайно победихме Русия. И аз съм щастлива, защото за една година това е единственият отбор, без да броим отборите на бившите съветски републики, който успя да победи Русия, при това два пъти”.

Според вас на какво се дължи подемът в художествената гимнастика, на който сме свидетели напоследък?

„Аз мога да кажа специално за ансамбъла. Тези момичета вече шеста година тренират заедно. Смятам, че сега се вижда резултатът от техния труд от предишния олимпийски цикъл. Това е отбор, който вече знае за какво и как да се състезава. Знае как да издържи психически. На един отбор му трябва време, за да покаже на какво е способен, и аз смятам, че точно сега е тяхното време”.

От 22 до 28 септември ви предстои Световно първенство в Измир, Турция. Какви са плановете ви за по-нататък, за следващия сезон?

„Да, в края на месеца имаме Световно първенство. Може да се каже, че това е най-важното ни състезание за годината. След това сменяме уредите, ще правим нови композиции. Ще имаме лагер на спортната база в Белмекен в Рила. Другата година също ще е много тежка, защото тогава ни предстои квалификацията за олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г. Догодина през юни са и първите Европейски игри в Баку (Азербайджан). Така че нямаме много време за почивка. Тежка ще е програмата ни и след Световното първенство в Измир“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обсъждат кандидатурата на България за домакин на Зимна младежка олимпиада

България разполага с голям потенциал и отлични природни условия за организирането и провеждането на Зимни младежки олимпийски игри. За успешната й кандидатура са необходими последователни и обединени усилия на изпълнителната власт, на спортните..

публикувано на 23.04.24 в 11:42
Българският ансамбъл жени

Три медала за гимнастичките ни на финалите на Световната купа в Баку

Българските състезателки завоюваха общо три медала на финалите на Световната купа по художествена гимнастика в Баку. Вчера Елвира Краснобаева спечели още един – сребърен, в многобоя. Елвира Краснобаева завоюва сребърен медал в многобоя на Световната..

публикувано на 21.04.24 в 16:47
Нургюл Салимова

Реми за Нургюл Салимова в предпоследния кръг на Турнира на претендентките

Нургюл Салимова завърши реми с рускинята Катерина Лагно в предпоследния кръг на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто.  В тринайсетата си партия българката с белите фигури успя да се измъкне от много трудна позиция и..

публикувано на 21.04.24 в 10:40