Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училище на бъдещето

БНР Новини
Снимка: предоставена от II СОУ „Проф. Никола Маринов”

Сто и десет първолаци прекрачват днес за първи път прага на II СОУ „Проф. Никола Маринов” в Търговище. Това е най-голямото в областта училище и единственото с профил Изобразително изкуство и музика. Едно от водещите имена на съвременната музика, маестро Йордан Камджалов е негов възпитаник. Ученичката Кристиана Асенова пък стана победител в първия сезон на музикалното риалити „Големите надежди” по една от националните телевизии. „Изключителните постижения на наши възпитаници амбицира следващите също да преследват успеха”, каза за Радио България Галя Панайотова, директор на гимназията. Но не това е истинският повод да ви разкажем именно за това училище на старта на новата учебна година. Причината е, че то прекрачи вече в бъдещето.

Снимка

В модерни, оборудвани със съвременни технологии, класни стаи учениците му ще бродят из необятните дебри на знанието. Те ще имат също шанса да се почувстват истински граждани на света, прескачайки до вечния град Рим, Мадрид, Виена, Лондон и Париж, или пренасяйки се отвъд океана до Ню Йорк и Лос Анджелис. За целта няма да използват самолет, нито машина за телепортация, а просто ще се настанят удобно в някой от издържаните в съответния стил нови кабинети. Дизайнът им е дело на бивш възпитаник на търговищката гимназия, а превръщането им в реалност е благодарение на финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България”. II СОУ „Проф. Никола Маринов” е едно от десетте училища в страната, спечелили конкурса „Училище на бъдещето”, организиран от американската неправителствена организация. Целта е да се подобри образователната среда в общинските и държавни училища в България, като се поощри използването на съвременни методи на преподаване и нови технологии. Всеки от одобрените проекти е получил финансиране на стойност 200 000 лв. Повече за концепцията на търговищкото училище научаваме от директорката Галя Панайотова:

„Идеята тръгна от необходимостта да направим нашите кабинети много модерни и отговарящи на бъдещето. Защото стара истина е, че образованието трябва да бъде ориентирано към бъдещето. Сегашните ученици няма да се реализират в настоящето, а в бъдещето. Освен това нашият проект има и тематичен план. Обвързан е с големи градове, мегаполиси в света, но започваме от България, защото България е част от глобалния свят и тя е равно поставена с всяка друга държава. Освен това искаме да създадем у нашите ученици усещането, че няма невъзможни неща за тях, че всичко онова, за което мечтаят, ако го превърнат в цел и вървят по точните стъпки, могат да го постигнат.”

Снимка

Гимназията в Търговище впечатлява не само с новите си и модерни кабинети, но и с интересните стенописи, превзели стените на училищните коридори. Те са резултат от съвместните усилия на учители и ученици от художествените паралелки. Повече за тях разказва отново Галя Панайтова:

„На първия етаж, където са малките ни ученици, те са посветени на герои от приказките. Пресъздават детския свят, така че да отговарят на интересите и потребностите на малките. На втория етаж стенописът започва с основаването на България през 681 г. и е изрисувана Аспаруховата конница. След това преминава през цялата българска история и завършва с Освобождението ни от турско владичество през 1878 г. Между втория и третия етаж има стенопис, който е посветен на приемането на страната ни в ЕС. На него присъстват светите братя Кирил и Методий, закрилници на Европа. С това искаме да покажем, че България не е коя да е страна в рамките на ЕС.”

Снимка

Учители и ученици наричат коридора на третия етаж „машина на времето”. Част от стенописите там вече са изрисувани, а други трябва да бъдат готови до края на годината. Те пресъздават образите на популярни музиканти, художници, литературни творци от различни държави и континенти. „Редом до образа на Хемингуей стои този на поета Пейо Яворов”, обяснява г-жа Панайотова. Създавайки самочувствие на космополити у своите ученици, търговищката гимназия отваря широко пред тях врати към света:

„Болшинството от децата ни заминават да учат в чужбина” – казва директорката. „Някои се връщат, други не. Много от музикантите ни естествено остават в чужбина, но те имат навика да се връщат в училище на всеки 15 септември, когато могат. Всички казват, че в чужбина пребивават временно. Това е все пак някаква надежда, че може би при по-добри обстоятелства талантливите млади хора ще се завърнат в България.”

Снимките са предоставени от II СОУ „Проф. Никола Маринов”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30

България днес - 26 април 2024 г.

В края на седмицата Слънцето ни се усмихна с усещане, че чудото предстои. Тази събота православните християни отбелязват Лазаровден, а в неделя - Цветница. Специално за Радио България богословът Александра Карамихалева ще ни припомни духовния..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01