Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За България стана ясно, че няма излизане от кризата

Снимка: архив

Освен проливните дъждове, и лоши новини се изсипаха през последните дни върху плещите на средностатистическия българин. Мрачни са прогнозите за неговото ежедневие през следващите месеци и той се готви за пореден път да затяга коланите.

Както вече изтече информация в някои вестници, броени дни преди предсрочните парламентарни избори служебното правителство на Близнашки е подготвило актуализация в негативна посока на Бюджет 2014. Фактът, че се занимава и с този въпрос, означава, че кабинетът е „надушил” мрачни резултати в развитието на българската икономика и трябва да се застане веднага на амбразурата, а не да се чака редовното правителство след изборите. Според публикации, в актуализацията е заложен дефицит от 4.5 на сто вместо досега планираните 1.8 процента. Специалисти изчисляват, че при това положение през последните месеци на годината държавата няма да може да разполага с около 3.5 милиарда лева. От друга страна Брюксел ще размаха пръст, че България не спазва критериите от Маастрихт за не повече от 3 процента дефицит.

На този фон е меко казано странно поведението на служебното правителство, което продължава щедро да раздава пари, сякаш страната просперира или както казва българинът е „цъфнала и вързала”. Последното раздаване е за общо над 100 милиона лева като извънредни субсидии за някои министерства. Ако добавим и авансовото разплащане на забавени европроекти, както и допълнителните почти един милион лева за харчове на президентството, за краткото си съществуване правителството на Близнашки е раздало над 850 милиона лева.

Друг щрих в кризата е предстоящото увеличение на цената на тока за крайните потребители с около 10 на сто. Шефът на ДКВР, Светла Тодорова, се изпусна и каза, че това увеличение е санитарен минимум. Много вероятно е след Нова година да последват допълнителни скокове в цената на тока. А и първолаците знаят, че всяко увеличение на цената на която и да е енергия, води до покачване на цените на всичко останало, включително и на хляба.

Като капак надвисна и опасността от газова криза в България. Страната разчита почти единствено на руския газ, който минава през Украйна. Ако Москва спре кранчето при изостряне на отношенията с Киев, София може да разчита на невзрачни запаси за около месец и на внос от Гърция, но на доста по-високи цени.

Редица страни-членки на ЕС тихомълком де факто отдавна излязоха от световната финансова и икономическа криза започнала преди няколко години. България не е сред тях. За нея стана ясно, че няма излизане от кризата. А затягането на коланите постепенно се превръща в постоянна величина в ежедневието на българина.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00