Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лауреатски дни „Катя Попова” – сред най-забележителните културни събития на България

БНР Новини
Марк Бушков
Снимка: предоставена от организаторите

Лауреатските дни „Катя Попова” са един от най-дълголетните музикални форуми у нас. Създадени са през 1966 г. по идея на голямата оперна певица, чието име носят. Артист с неподражаемо очарование и талант, Катя Попова напуска този свят твърде рано, оставяйки неголям брой записи и незаличими спомени сред своите съвременници. Според организаторите, това е първият фестивал в света, който предоставя сцена само на млади изпълнители, получили престижни награди през последните две години.





В завършилото преди дни ХХIХ издание взеха участие певци и инструменталисти от България, Белгия, Украйна и Сърбия. Програмата включваше два симфонични концерта с участието на Плевенска филхармония под диригентството на Йордан Дафов и Деян Павлов и две камерни вечери. На откриването чухме двама млади певци – Доротея Доротеева (сопран) и Петър Димов (баритон). А също – цигуларя Марк Бушков от Белгия. Роден във Франция, той е син и внук на известни руски музиканти и педагози. Свири с великолепен инструмент, изработен от Жан Батист Вийом (1895 г.). За Радио България той предостави свой албум – записи на живо, заедно с пианиста Петер Лаул.
Саша Гринюк Снимка: Албена Безовска

Публиката имаше уникалния шанс да чуе още няколко млади музиканти с впечатляваща световна кариера. Един от тях – украинецът Саша Гринюк очарова меломаните с великолепното си изпълнение на пиеси от Едвард Григ, Й.С. Бах, Бузони и Арво Пярт. Възпитаник на Националната музикална академия в Киев и Guildhall School, лауреат на повече от десет големи музикални състезания, Саша вече е издал и един изключително интересен албум с произведения от Глен Гулд и Фридрих Гулда.

Никола Пекович и Йосиф Шукеров Снимка: Албена Безовска

Съвременна музика, изпълнена на хармоника – не се случва често, но в афиша на Лауреатски дни „Катя Попова” имаше и такава програма. Инструментът, който е от една и съща група с акордеона, беше в майсторските ръце на Никола Пекович от Сърбия. Носител на награди от големи конкурси в Канада, Испания, Русия, Сърбия, Украйна, той е концертирал в цяла Европа, в Китай и др.

За пръв път съм в България – разказва той. Това е безценен опит за мен. Запознах се с много музиканти, чух интересни концерти. Притеснявах се как публиката ще възприеме съвременните автори, които изпълнявам, но получих много топъл прием. Остана време и да разгледам Плевен. Градът ми хареса, но най-много ме впечатли гостоприемството на хората. С удоволствие бих дошъл отново.

Надя Стоилова Снимка: предоставена от организаторите

Освен международните конкурси, които е спечелила в България, флейтистката Надя Стоилова цени особено много втората си награда от „Концертино – Прага” и първата от „Jeunesses musicales” – Букурещ. Малко над 20-те, тя е студентка в НМА, работи като оркестрант, но най-голямото удоволствие за нея е да свири като солист.

Имах шанс да се насладя на работата с маестро Дафов и Плевенска филхармония. За мен беше прекрасна възможност, чувствах се добре на сцената. По време на репетицията получих много ценни съвети от диригента и благодарение на него бях уверена на концерта. Радвам се, че съм част от Лауреатските дни.

Станислав Христенко Снимка: предоставена от организаторите

Своите впечатления сподели и Станислав Христенко. Пианистът е концертирал в най-престижните зали по света с някои от най-реномираните оркестри. Той разказа, че има приятели от България, от които е слушал много за страната ни. И още:

За съжаление, никога не остава време да разгледам градовете, в които свиря. Понякога се връщам специално, като турист. Бих искал да дойда и в България. Аз съм от Харков, Украйна, живял съм малко в Москва, а вече шест години съм в САЩ. Тук във въздуха има нещо, което ме кара да се чувствам почти като в родината си. Чух и другите изпълнители, видях колко сърдечно бяха приети. Аз също се чувствах прекрасно като артист. Наблюдавах хората как слушат, как аплодират. Подобна публика винаги ми дава щастие и надежда за бъдещето.

Лора Маркова Снимка: Албена Безовска

Много неща са се променили от времето на първите издания, когато фестивалът е бил подкрепян от държавните институции и цялата културна общественост на Плевен. Днес общината възлага част от организацията след конкурс за обществена поръчка. И се надява победителите от престижни състезания да не са запълнили програмата си за няколко години напред с ангажименти към големи импресарски и звукозаписни компании. Основен организатор на последните две издания е Мартин Кърнолски и екипът му от „НеоАртЗона”.

Много се радвам, че когато говорим с мениджърите по света, установяваме, че знаят за Лауреатските дни и се отнасят с огромно уважение” – споделя Мартин. „Заслугата за това е на всички, които са работили през годините. Последните две издания и ние добавихме своята „капка”. Думата фестивал носи празничност, а аз винаги съм бил убеден, че не само концертите допринасят за това. Мога да кажа, че тази година имаше прекрасна атмосфера. Разменяха се контакти, родиха се нови приятелства. Станислав и Никола вече се уговориха да свирят заедно. Младият акордеонист (хармоникаш, както се нарича той самият) се срещна с учениците от Музикалното училище. Даде им много ценни съвети. Нещо повече – през ноември за Ниш, където той е асистент в университета, заминава първата група акордеонисти от Плевен. Те ще вземат участие в майсторски клас. Ако се върнем към ХХVIII издание, ще си припомним, че чешкият виртуоз на тромпета Вит Отахал показа на учениците непознати инструменти от медната група. А китайският виолончелист Бонян Тян, който преди две години спечели публиката в Плевен, през 2014 г. взе участие в Международния фестивал „Софийски музикални седмици”. Това е и нашата цел – за младите таланти от България и света да има следваща стъпка в професионален план. Със сигурност на това се надяват и младите участници, които не успяхме да ви представим – 11-годишната цигуларка Лора Маркова, класическите китаристи Йосиф Шукеров и Георги Димитров, пианистките Инес Симеонова и Христея Маркова, виолистката Камелия Първанова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15