Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международните икономически експерти с все по-негативни оценки и прогнози за България след изборите

Снимка: архив

Резултатите от извънредните парламентарни избори в България само ще доведат до допълнителна политическа несигурност, това се казва в последния анализ на агенцията за кредитен рейтинг Fitch Ratings. Причината за това е недостатъчната подкрепа за победилата партия ГЕРБ и силно фрагментираният парламент, което ще направи създаването на стабилен кабинет много трудно, подчертават анализаторите. От своя страна мрачни краски добавя и Международният валутен фонд, който намали прогнозите си за икономическия растеж на България през тази и през следващата година. В есенния си доклад „Световни икономически перспективи” МВФ прогнозира растеж на БВП на България с 1,4% през тази година, което представлява спад с 0,2% в сравнение с прогнозата от април. Очакванията са за ускоряване на икономическия растеж до 2% през 2015 г., като и те са под априлската прогноза за повишение на БВП с 2,5% през следващата година. Трябва да се признае, че тази прогноза е дори още по-песимистична от обявените от сегашните власти в страната вероятни 1,5% вместо първоначално планираните 1,8% в началото на годината.

Политическата несигурност, както споменахме вече, е основният фактор, който спира икономическия подем в страната, единодушни са всички експерти, които наблюдават стопанското развитие на България. И действително, страната е в политическа нестабилност вече повече от година и половина и това няма как да не се отрази върху деловата активност, бизнес плановете на предприятията и проектите на инвеститорите. Към затрудненията в частния сектор се добавят и неблагополучията в публичните финанси, където се наблюдават постоянен ръст на бюджетния дефицит и увеличение на държавния дълг. А това от своя страна има пряко влияние върху икономическата активност, тъй като държавата си остава най-големият инвеститор, най-големият предприемач и най-големият работодател.

Актуализация на бюджета и нов дълг изглеждат неизбежни. Това е заключението от последния икономически анализ на една от големите търговски банки в страната. Банковата паника през лятото, забавящата се икономика и високите държавни разходи отслабват публичните финанси на България, а това най-добре си личи в предложената от служебния кабинет актуализация на бюджета, подчертават анализаторите на Fitch Ratings.

От своя страна експертите на австрийската Райфайзенбанк България също обръщат внимание на сериозното задълбочаване на проблема с бюджетния дефицит. Само до юли 2014 г. е натрупан дефицит в размер на 600 млн. евро, което е с близо 500 млн. евро повече от дефицита за същия период на миналата година. Ще трябва да се заеме нов дълг, за да се покрие допълнителният дефицит, категорични са наблюдателите. Предстоящата ревизия на бюджета демонстрира нагледно как слабият икономически ръст, непредвидените големи нови разходи и необходимостта от ликвидна подкрепа за банковата система отслабват публичните финанси на страната, допълват от Fitch Ratings. Да припомним в тази светлина, че именно фискалната дисциплина беше ключовото предимство на България, с което тя толкова се гордееше и предизвикваше уважение в международните финансови и политически среди.

На фона на тези негативни оценки и песимистични прогнози, до известна степен утешително звучат информациите, че в глобалната класация на страните по икономическа свобода България тази година чувствително напредва с почти десет места напред, нареждайки се на достойното 40-то място срещу 49-та позиция година по-рано от изследваните общо 152 страни от целия свят. А това е ясен знак, че условията за бизнес в страната се подобряват.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00