Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България – трета сила в света в шотокана

Снимка: БФШК

Българските каратеки за пореден път доказаха, че са световна сила. Седем златни, шест сребърни и десет бронзови медала при мъжете и жените над 21 г. спечелиха българските състезатели на състоялото се в Полша 22-ро световно първенство по Шотокан Карате-До. То бе организирано от Шотокан Карате-До на Обединените нации (Shotokan Karate Do of United Nations (SKDUN), сред чиито представители е и Българската федерация Шотокан Карате-До (БФШК). Надпреварата премина на изключително високо ниво с участието на над 1200 каратисти от 50 държави, като средно за достигане до финал се играеха по 4-5 срещи. България се нареди трета в света по брой медали и завоювани титли, въпреки че доста състезатели претърпяха контузии, обобщи резултатите Александър Славков, председател на федерацията. Световни шампиони в кумúте при мъжете станаха Христо Щерев (65 кг), Пламен Кирилов (70 кг) и Радослав Пенов (85 кг), при жените Надежда Младенова (55 кг), Адриана Ганева (60 кг), Борислава Ганева (+60 кг), както и на отборното жени над 21 години Адриана Ганева, Борислава Ганева, Лора Русчева и Кристина Свиленова. Но златните медали на българските бойци, са всъщност не 7, а 8 – със спечеления от Иво Арсов в атрактивното съревнование за ветерани, което е извън класацията, уточниха от федерацията.

Доброто представяне на страната е резултат не само от качествата на българските спортисти, но и от политиката на БФШК за активна работа с треньори и инструктори в този спорт от цялата страна. Така във всички зали се поддържа добро техническо ниво.

Двойна победа в състезанието удържа Христо Щерев (65 кг), който освен световен шампион в кумúте, стана и вицешампион в категорията „Мастърс” – най-реномираната на световното по шотокан. В тази категория се играят паралелно две дисциплини – кáта и кумúте, с един и същи партньор. Друг любопитен детайл от състезанието е, че за първи път заедно получиха златото талантливите сестри Адриана (60 кг) и Борислава (+60 кг) Ганеви – всяка в своята категория. Те допринесоха и за отборната титла при жените.

Карате не означава само сражение, но и философия, висока ценностна система. Федерацията започва инициативи, чиято цел са популяризиране и развитие на масовия спорт, както и благотворителни прояви с участието на световните шампиони. „Тези титли, които станаха традиция за нас, само като бройка нищо не означават, въпреки че зад тях има много труд. Искаме да предадем този ентусиазъм и да накараме повече хора да тренират и да усетят духа на карате, да докоснем и сърцата на децата в неравностойно положение – с аутизъм, съвместно с международната фондация „I Can Too”, чието рекламно лице е Антонио Бандерас”,– разкри Димитър Тодоранов, старши треньор на националния отбор. „Идеята е да проведем различни демонстративни тренировки и да наберем средства, за да направим живота на тези деца малко по-интересен”, допълни Тодоранов.

Стана ясно също, че БФШК ще кандидатства за домакинство на Европейското първенство през 2016 г.

Шотокан Карате До се практикува организирано в България от 80-те години на ХХ век. През 1988 г. официално е регистриран първият клуб – „Хан Аспарух”. През 1993 г. за дните на японската култура за първи път българските каратеки имат възможност на родна почва да се обучават от японски майстори. От 1996 г. това става редовна практика. Оттогава в страната два пъти в годината провежда семинари японският майстор Кáто сенсей – главен инструктор на международната Японска карате асоциация, научихме от Лъчезар Ненов, заместник-председател на БФШК.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обсъждат кандидатурата на България за домакин на Зимна младежка олимпиада

България разполага с голям потенциал и отлични природни условия за организирането и провеждането на Зимни младежки олимпийски игри. За успешната й кандидатура са необходими последователни и обединени усилия на изпълнителната власт, на спортните..

публикувано на 23.04.24 в 11:42
Българският ансамбъл жени

Три медала за гимнастичките ни на финалите на Световната купа в Баку

Българските състезателки завоюваха общо три медала на финалите на Световната купа по художествена гимнастика в Баку. Вчера Елвира Краснобаева спечели още един – сребърен, в многобоя. Елвира Краснобаева завоюва сребърен медал в многобоя на Световната..

публикувано на 21.04.24 в 16:47
Нургюл Салимова

Реми за Нургюл Салимова в предпоследния кръг на Турнира на претендентките

Нургюл Салимова завърши реми с рускинята Катерина Лагно в предпоследния кръг на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто.  В тринайсетата си партия българката с белите фигури успя да се измъкне от много трудна позиция и..

публикувано на 21.04.24 в 10:40