Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското спа и балнео ноу-хау се радва на завиден успех

БНР Новини
Навсякъде се предлага невероятно разнообразие от масажи с различни съставки – като мед с портокал, български билки, течен шоколад и пр.

За разлика от собствениците на морските ни комплекси, които това лято не спряха да се жалват от отлив на клиенти, работещите в спа туризма определено нямат такива оплаквания. На нестихващ интерес се радват българските балнео и спа курорти, за които есента е сезонът на големия урожай. Тогава базите им посрещат най-много гости, нетърпеливи да се отърсят от натрупания стрес и от болежките си с помощта на различни процедури, програми, терапии и прочие здравословни грижи за тялото и душата, сред които и типични нашенски разработки.

Българите обичат да ходят „на спа” през есента и ранната пролет, когато не са изкушавани от море и знойни плажове. Чужденците пък разпускат целогодишно в балнео и спа центровете ни. Тук те получават перфектно обслужване по всички международни стандарти, но на далеч по-ниски цени. Руснаци, гърци, македонци, румънци и гости от Израел са сред най-верните почитатели на спа курортите ни. Предимството на България в това отношение е невероятното изобилие от минерални води, което я нарежда на второ място в Стария континент след Исландия. Да не говорим, че лечебните им свойства били високо ценени още от римляните, които предпочитали да строят градовете си именно край минералните ни извори. Затова и повечето ни балнео и спа курорти се намират близо до останки на крепости и терми от античността.

Българските спа хотели са разположени сред най-живописните кътчета на страната и предлагат изискан лукс сред запазената природа.

Но това, което привлича многобройната платежоспособна клиентела са чисто новите и лъскави спа хотели, предлагащи разточителен лукс и телесни удоволствия. Хисар, Кюстендил, Сандански, а напоследък и село Чифлик – това са все известни дестинации за здравословна почивка. „Обикалям най-реномираните спа центрове в света и се запознавам с последните тенденции в бранша, а после ги прилагам в моя хотел” – признава собственикът на едни от най-известните спа комплекси във Велинград. Преди няколко години, родопското градче бе обявено, напълно заслужено, за спа столицата на Балканите от Международната хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Местните предприемачи обаче не лежат върху старите лаври, а работят усърдно за разширяване на бизнеса си, като постоянно модернизират базите и разнообразяват палитрата от услуги.

Задължителен атрибут на всеки спа център са вътрешните и външните басейни с топла изворна минерална вода.

А конкуренцията е безмилостна! Затова всеки гледа да предложи още по-голям лукс и нестандартни програми. И тъй като търсенето определя предлагането, и тук, подобно на други места у нас, се набляга върху типично българските продукти, които са предпочитани от чужденците.

„Всеки знае колко хубаво и богато на полезни съставки е българското кисело мляко. А при нас то е съчетано в различни процедури” – хвали се Нина Пехливанова – терапевт в местен спа хотел. „Това е хубава терапия, която изсветлява кожата и я хидратира и тонизира. Интерес има и към нашата терапия „Българска мечта”, която включва масаж с изсушени билки от Родопите – мащерка, лайка, жълт кантарион. Те са много ароматни и напоени с екстракт от розово масло. Ефектът е релаксиращ, тъй като самият им аромат действа много добре върху тонуса.”

Маслодайната роза Дамасцена, която у нас вирее единствено в прословутата Розова долина, се е превърнала в туристическо лого на България.

Едва ли има спа хотел в България, който да не предлага процедури на основата на прословутата българска маслодайна роза, утвърдила се като царица на родното ноу-хау в областта на спа и балнеологията. Димитър Пенев – масажист в един от спа хотелите в село Чифлик разказва:

„Обикновено доста популярна сред чужденците е българската роза. Прави се пилинг, маска на тяло, има специални ампули с етерично масло от нея. Розата е витаминозна, ароматизира, омекотява кожата. Много търсени са и поморийската ни кал и луга, известни с уникалните си лечебни свойства. Помагат на кожата, на ставите, на опорно-двигателния апарат.”

Напоследък хотелиери в бранша започнаха да наблягат и върху балнеологията и медицинския туризъм. Така, редом до спа центровете, наподобяващи ориенталски палати от 1001 нощ, се ширнаха балнеологични отделения с модерна медицинска апаратура и владеещи чужди езици лекарски екипи. Но и тук работещите в бранша проявяват завидно въображение и находчивост. Защото, заедно с традиционните балнео процедури с минерална вода, луга, кал и пр., се разработват нестандартни лечебни терапии.

Велинград е известен със своите великолепни спа хотели, които привличат заможна клиентела от цял свят.

Например „специалитетът” на един от най-реномираните спа хотели на град Сандански са програмите с природен торф, който оказвал вълшебно въздействие на опорно-двигателния апарат. В Хисар пък разчитат най-вече на дългогодишния си опит в балнеологията и на невероятното разнообразие от процедури, предлагани от местните лечебници и хотелски комплекси. Нищо чудно, че спа и балнео хотелите ни се радват на добра заетост, а през уикендите е трудно да откриеш свободни места и в най-скъпите от тях.

Местните хотелиери постоянно разнообразяват палитрата от спа услуги с идеята да спечелят и задържат платежоспособния клиент.

„Засега правим безуспешни опити да привлечем и гости от ЕС по линия на техните многобройни частни и държавни здравни каси” – обяснява Стефка Костова – управител на спа хотел във Велинград. Според нея и колегите й, родното спа е все още terra incognita за този платежоспособен туристически сегмент, а причината вероятно е в политическата и икономическата нестабилност, както и в слабата задгранична реклама на българския туризъм.

Снимки: Венета Николова

Материалът е изготвен със съдействието на проекта „Комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в Република България” на МИЕ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15