Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В 80% от колите в Европа има части, произведени в България

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Според Агенцията за инвестиции, в България в момента работят около 50 фирми, произвеждащи компоненти и системи за световната автомобилна промишленост – 27 от тях са чуждестранни компании, а 22 – български дружества. В техните заводи у нас се правят различни видове авточасти за световни марки като BMW, Mercedes, Audi, Ford, Volvo, Peugeot, Renault, Dacia и др. Цялото производство е предназначено за износ за 200 млн. евро годишно и представлява около 4,5% от целия експорт и 2,5% от брутния вътрешен продукт на страната. В сектора работа и заплати получават около 25 хиляди души, стана известно при откриването наскоро на последния завод за авточасти в дунавския град Русе на германската фирма Witte Automotive от българския президент Росен Плевнелиев. Държавният глава не пропусна да отбележи, че новата фабрика ще наеме допълнително 550 работници и служители от региона. Данните сочат, че в тази индустрия чуждите компании са вложили досега в България над 200 млн. евро.

Заводите за производство на авточасти работят почти в цялата страна. Френската компания Montupet произвежда в Русе алуминиеви компоненти и части за двигатели. Инвестицията е за над 36 млн. евро. Белгийската Melexis, която има представителство в София, е вложила 14 млн. евро в завода си за електроника. Електроника произвежда и „Интегрирани микроелектроники" в Ботевград, където инвестицията е за 44 млн. евро. Германците от Grammer имат завод в Трудовец за седалки, тапицерии и други интериорни компоненти. Sumitomo има три фабрики – в Мездра, Карнобат и Сливен. Основният продукт, който се прави там, са предпазни колани. Тук можем да добавим и имената на лидерите в бранша Johnson Controls, шведите от SKF, японците от Yazaki и още много други, познати марки на хората от автомобилния бранш. Наскоро в пресата шефът на агенцията за инвестиции Светослав Младенов съобщи, че всяка осма част в автомобилите, сглобени в Европа, се прави в България. Така страната ни от вносител на автомобили и части, се превърна в износител на автокомпоненти и зае важно място на световния пазар. Сред основните предимства, заради които автомобилните компании избират България, са ниските данъци и разходи за труд, добре подготвените кадри, традициите в производството на електроника. Като плюс се приема и стабилната национална валута, обвързана с еврото.

Българските власти полагат специални усилия и предлагат изгодни условия в подкрепа на инвеститорите от определен клас нагоре, като например предоставянето на терени за строителство на преференциални цени и поемане от държавата на осигурителните вноски на работниците и служителите за определен период от време. Чуждият бизнес обаче се сблъсква в България и с някои проблеми като бюрокрация и лоша инфраструктура, които възпират експанзията. Тези проблеми могат да попречат на сектора да промени икономиката на страната, смятат чуждестранни анализатори, а освен това са и причината България да остане встрани от бума на автомобилното производство, започнал през 90-те години в страни като Полша, Чехия и Унгария. Но сега нещата се променят. През 2012 г. за първи път от падането на комунизма, в страната бе възстановено автомобилното производство в сътрудничество с китайския гигант Great Wall Motors, чиито коли, сглобени в България, вече се продават и в държави от ЕС.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 1/5 от българите живеят под прага на бедност

Линията на бедност в България през 2023 г. е 637,92 лв. Година по-рано показателят е бил 525,92 лв., обяви Националният статистически институт. При последния размер на линията, под прага на бедността са живяли 1,3259 млн. българи, или 20,6% от..

публикувано на 26.04.24 в 14:06
5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31