Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът Георги Близнашки: Надявам се да имаме правителство до 10 ноември

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Страната се нуждае от силно правителство и много ми се иска това да стане – примерно до 10 ноември, каза служебният премиер Георги Близнашки в ефира на двете обществени медии – БНТ и БНР в сряда вечер. Според него, кабинетът е изпълнил 90 процента от поетите ангажименти.

Сред най-важните задачи, изпълнени от служебното правителство, Близнашки посочи провеждането на честни и легитимни избори. Що се отнася до порочната практика „купуването на гласове”, премиерът заяви:

„Става дума за едно болестно явление, което има широко разпространение в нашето общество. Аз съм длъжен да кажа, че ние положихме огромни усилия, каквито досега не са предприемани по оценката на Министерството на вътрешните работи. Успяхме да минимизираме покупката и продажбата на гласове с 30 процента.”

Служебният премиер напомни, че актуализацията на бюджета е крайно необходима. Проектът вече е внесен за одобрение в парламента.

„Много съжалявам, че актуализацията на бюджета не беше направена в края на мандата на предходното НС, защото това създаде огромни затруднения в работата на служебното правителство, каза премиерът. – Ние буквално изстисквахме бюджета, за да намерим средства за извънредните ситуации – пороите и наводненията, респективно справянето с последиците от тях. Актуализацията е крайно необходима. Само да спомена, че към момента на нашето встъпване в длъжност в началото на август над 80 процента от средствата в държавния бюджет, предвидени за публичната администрация, вече бяха изразходвани. Бяха осигурени

200 млн. лв. помощ за Здравната каса. Заварихме бюджета на Фонда за преодоляване на последиците от бедствията и авариите буквално изпразнен, трябваше да търсим допълнителни ресурси, там веднага отидоха едни 50 млн. лв.”

По думите на служебния премиер на следващото заседание на кабинета ще бъдат отпуснати 20 млн. лева необходими за преодоляване щетите от последните природни бедствия.

Според Георги Близнашки, бюджетът за 2014 г. е бил нереалистичен и необоснован от гледна точка на обществените реалности.

„Усещането, че се правят някакви значими разходи, дойдоха от обстоятелството, че ние заделихме от държавния резерв 750 млн. лв. за разплащанията по двете спрени европейски програми, по-специално програмите за околна среда и регионалното развитие, каза той. – Това беше огромен риск, натоварване на бюджета, но ние го направихме напълно съзнателно. Защото това се очакваше от нас, бяхме възприети на Запад като проевропейското правителство на България и още първите жестове бяха благоприятни – имам предвид одобряването на споразумението за периода 2014-2020 г. Искам да съобщя добрата новина, която се отнася до програмата за околната среда. Тя е оценена благоприятно от ЕК и до средата на ноември ще дойдат 700 млн. лв. Рискът се оказа оправдан. Дано и другата програма за регионално развитие, по която има доста забележки, също да намери развръзка.”

В интервюто не бе отмината и темата с проблемите около Корпоративна търговска банка. Премиерът призова политиците да пристъпят веднага към актуализацията на бюджета.

„В него сме предвидили необходимите финансови средства, за да се извърши изплащането на онези влогове, които са в рамките на гарантирания размер, според закона. Без да се актуализира бюджетът, не може да се направи онова най-важното, което ще снеме напрежението в обществото. Хората, които имат малки депозити, трябва да получат достъп до своите средства. Така че нека започнат с актуализацията, а ще бъде много хубаво, ако се отворят досиетата на КТБ. Мисля, че това ще предизвика доста големи сътресения сред нашия политически елит. Който се занимава с политика, трябва да е готов да поема отговорност и да носи рисковете от последствията, които ще предизвикат неговите действия. Мисля, че нещата отидоха много далеч. Това, което ни казаха квесторите, които влязоха в КТБ за тази дупка от над 4 млрд. лв. – това е нещо, което никой не е очаквал. Това е огромна сума и мисля, че тук трябва да се действа радикално.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51