Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Пазител на традициите” – 2014

БНР Новини
Валя Балканска
Снимка: Албена Безовска

Пета поредна година Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7 отдава дължимото на хора, оставили трайни следи в българската култура и работещи за опазването на националните традиции. А.Р.И.З.-7, както е краткото й название, подкрепя традиционните занаяти и съвременното изкуство, създадено в духа на българските обичаи, а също – личностите, които съхраняват нашите фолклорни ритуали, песни и танци. Във време на икономическа криза и борба за оцеляване в толкова области на културата, подобни усилия са истинско вдъхновение за творци, самодейци, занаятчии… „Пазител на традициите” – така се нарича ежегодната награда, която А.Р.И.З.-7 връчва.

Снимка

Във всяка отделна категория наградите са две, определени след номинации от публиката и оценка на професионално жури. Заедно със специалните награди, тази година бяха връчени около 25 грамоти. А красивите дървени пластики, изобразяващи стилизирана лъжица, получиха само избраниците на журито в единайсетте категории. Церемонията започна с традиционното приветствие от голямата народна певица Валя Балканска – един от първите носители на приза.

Снимка

В категорията „Фолклор – млади” и двете награди заслужи младият народен певец Петър Георгиев. „Наградата е голямо признание за труда ми” – каза той. „На 30 години съм, само преди седмици бях отличен с „Глас на 2014 г.” на Годишните фолклорни награди в град Смолян. Аз съм от село Писарево, близо до Горна Оряховица. Събраните в сборници песни от нашия край не са много. Реших да съхраня и популяризирам този фолклор не само като изпълнител, но и като ръководител на група за изворен фолклор, която създадох в моето родно село.”

Художникът Божидар Чантарски също събра вота и на публиката, и на специалистите. Той беше отличен в областта „Изобразително изкуство – млади”. Живописецът е от Велико Търново. „В картините ми има много елементи от нашето фолклорно наследство” – казва Божидар. „Много от платната си продавам извън границите на България. Радвам се, че така популяризирам българските традиции. За мене е огромна чест да държа в ръцете си тази награда, защото тя дава възможност на млади творци като мен да се изявят, това е страхотна трибуна.”

Ансамбъл „Хемус”

За да поздравят пазителите на традициите, от всички краища на страната пристигнаха фолклорни състави – кукерската група „Дионисиев звън” от град Сопот, ансамбъл „Хемус” от град Враца, трио млади гайдари от Родопите, както и формации от София и близките села и др. Сред тях беше женската група „Чемерика” с диригент Дарена Попова. Години наред г-жа Попова е начело на Академичен хор „Ангел Манолов”, но едновременно с това работи в областта на фолклора.

Женска група „Чемерика”

„Това е нашето богатство, това е нашата идентичност” – убедена е тя. „С примера си трябва да привличаме все повече млади хора, за да продължим да се радваме на това богатство. С „Чемерика” изпълняваме автентични песни и обработки, но и в двата случая звученето на нешколуваните гласове носи друго послание.”

Снимка

Мариета Недкова – майстор на художествен текстил и един от организаторите, вече гледа към предстоящите събития на А.Р.И.З.-7. Това сподели и Пеньо Иванов, председател на асоциацията: „Още един празник остана в историята. Вярвам, че нашите гости са отнесли хубав спомен. Очакваме предложенията за номинации в различните категории за 2015 г. Надявам се да продължим и другата ни инициатива „Традиция в града”. И не на последно място, ще се радвам на нови рецепти с люти чушки за конкурса, който още не е приключил. С него подготвяме „Празника на лютите чушки” догодина. Тази гореща подправка също е част от нашите традиции, да не говорим в колко хумористични истории присъства. Искаме да съхраним традициите в реалния живот.”

Снимки: Албена Безовска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Великденска работилница за писани яйца в Пазарджик

Традиционната "Великденска работилница" – демонстрация за писане на яйца, ще се проведе от 23 до 26 април в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Пазарджик (ул."Отец Паисий" № 8). Специалистите от етнографския отдел на музея..

публикувано на 23.04.24 в 08:10

Български килими във Париж – културна дипломация в действие (СНИМКИ)

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Традицията на давулджиите или кой буди мюсюлманите по време на Рамазан

Денят Арифе е последният от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан. В исляма това е най-благодатният месец от годината, свързва се с 30-дневните строги лишения – "оруч". Храненето и пиенето на течности и вода става само преди изгрев и след..

публикувано на 09.04.24 в 11:30