Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Червената църква край град Перущица привлича туристи

БНР Новини
Снимка: Венета Николова

В полите на Родопите, на два километра от град Перущица и на 140 км от София, се намира Червената църква. Това е един от най-забележителните ни паметници на раннохристиянската архитектура. Неотдавна храмът беше възстановен и консервиран с европейски средства. Благодарение на това той се превърна в търсен туристически обект. Учените не са единодушни кога точно е била издигната Червената църква. Според повечето от тях строителството й започнало в края на IV или началото на V в. Това я прави една от най-старите църкви на територията на България. Предполага се, че подобно на други наши християнски храмове, тя е била построена върху древно тракийско светилище. Подробности за Червената църква научаваме от екскурзовода Мария Андреева:

Снимка

„Първоначалната сграда въобще не е била църква, а ротонда. Била е кръгла с два околни коридора. Тя е била място за поклонение, където са се съхранявали мощи на раннохристиянски светци. Както знаете, през 324 г. се състоял Вселенски събор. Тогава християнството е обявено за официална религия на Римската империя. Вероятно няколко десетилетия по-късно е построена тази ротонда.”

През Средновековието ротондата се превръща в християнска базилика, която се е наричала „Света Богородица”. В течение на вековете храмът е бил разрушаван и надграждан няколко пъти. В наши дни е известен още като „Червената църква” заради римските тухли и розовия хоросан, с които е бил построен.

Снимка

„Повечето раннохристиянски църкви оцеляват примерно с 50 сантиметра зид и части от мозаечния под. Но тук имаме 14-метрова стена. Специалисти твърдят, че от пода на основното помещение до върха на основния купол, тя е достигала височина от 17 м. Можете да си представите колко величествена е била постройката! Наричат я базилика. Но базиликите по принцип са едно цяло помещение. А този храм е четирикуполен. Помещенията са отделени. Имаме наос, два околни коридора, вътрешно и външно преддверие, параклис, олтарна абсида и баптистерий. Тук са запазени два стенописни пласта. Единият е от V-VI в., а другият е от X-XII в.”

Снимка

Църквата е била богато украсена, а подът бил покрит с мозайка. Стените й били облицовани донякъде с мрамор, а в горната си част били изписани с красиви стенописи. Храмът е унищожен през XIII в. Константин Иречек пръв проявява научен интерес към него. През 1883 г. чешкият историк и български политик вижда уникалния паметник и го описва в своите хроники. В годините преди демократичните промени, обектът е бил възстановяван и консервиран. Днес Червената църква привлича туристи от страната и чужбина. През миналата година тя беше реставрирана по проект на ОП „Регионално развитие”. Идеята е да се подпомогне развитието на културния туризъм в региона. За целта е изградена и асфалтирана пешеходна алея до обекта, както и информационен център.

Снимки: Венета Николова

Материалът е изготвен със съдействието на проекта „Комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в Република България” на МИЕ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15