Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хазарт vs. учебници

БНР Новини
Фотоколаж: Иван Петров

В суматохата около обсъждането на актуализацията на бюджета за 2014 г. едно гласуване на депутатите през изминалата седмица остана някак си в сянка. В един ден, почти на един дъх, народните представители оставиха 20-процентния ДДС върху хранителни стоки, лекарства и учебници непроменена и отхвърлиха предложение за данъчно облагане на приходите от лотарийни игри.

Според сметките на вносителя, данъчното облагане на приходите от игрите на късмета би донесло на и без това изтънялата хазна допълнителни около 2,5 млн. евро приходи. Но дясноцентристката правителствена коалиция гласува в пленарна зала против предложението на социалиста Георги Кадиев за облагане на хазартните игри, след като седмица по-рано го бе подкрепила във временната бюджетна комисия, а след това напълно изненадващо внесе в парламента идентичен текст, но този път от свое име.

Същият ден, когато правителство и опозиция се надцакваха за хазарта, парламентът отхвърли още една данъчна промяна, внесена от популистката партия „Атака”. Предложението бе за нулев ДДС върху хранителни стоки българско производство, лекарства и учебници. Тези, както и всички останали стоки в момента се облагат с 20 процента ДДС. Аргументите на „Атака” са ниските доходи, които водят и до ниска покупателна способност, както и прогресивно растящите цени на хранителните стоки в България. Освен това България е една от малкото страни от ЕС, където няма диференцирана ставка на ДДС за стоки със социално значение, каквито безспорно са храните и лекарствата. Във Великото херцогство Люксембург например, което се слави с най-високите доходи в Европа, хранителните стоки са освободени от ДДС.

В своите решения народните представители се ръководят или от личната си експертиза или от компетентното мнение на специалисти и анализи на световно признати експерти. Поне така си мислим. Очевидно обаче депутатите не са запознати с изводите на Световната банка за социалното разслоение на българските ученици. Според този анализ българската образователна система не дава равни шансове на децата с различен социален произход. Учениците с най-добро социално-икономическо положение изпреварват като умения с три учебни години своите връстници, които са на ръба на оцеляването, се казва още в анализа. На този фон решението на парламента да облага учебниците с 20 процента ДДС, а приходите от лотарийни игри да са освободени от данък, е меко казано неуместно. Управляващите аргументираха запазването на данъчната ставка за храни, лекарства и учебници с липсата на средства. „От къде ще дойдат около 600 милиона евро за финансирането на тази мярка?” – попита риторично депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов. Една малка част може да бъде покрита от данъка върху игрите на късмета, например. Изглежда, че мнозинството е преосмислило решението си и все пак ще промени Закона за хазарта. Но горчивият привкус от гласуването в пленарна зала в защита на лотарийни босове и в ущърб на гражданите ще остане.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00