Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къде ще пътуваме по празниците?

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Много наши сънародници отдавна са направили резервациите си за почивните дни по Коледа и Нова Година. По данни на Института за анализи и оценки в туризма (ИАОТ), българинът ще изхарчи 350 млн. лв. за почивка през предстоящите празници. Предпочитани са както нашите курорти, така и по-далечни дестинации в зависимост от финансовите възможности на всеки.

Туроператори твърдят, че евтините празнични пакети вече се изчерпват и съветват хората да побързат със заявките си за задаващите се дълги почивки. Най-търсени са пакетите с по 2-3 нощувки, които включват транспорт и празнична вечеря. Предпочитани са по-скъпите и луксозни спа хотели, тъй като напоследък спа и балнео туризмът у нас набират широка популярност. Хисаря, Сандански, Вършец и Поморие са желани от българския турист празнични дестинации. Популярни са и етнографските ни селища като Жеравна, Боженци, Ковачевица и пр. Там сънародниците ни наемат къщи за гости и дори частни вили, където се готвят да посрещнат Коледа и Нова година. Желаещите да отдъхват в чужбина пък се насочват предимно към балканските ни съседи. „Тази година записванията за празниците при нас стартираха малко по-трудно, а интересът е предимно към близките държави” – каза Меглена Великова, собственик на столична туристическа агенция, и добави:

„Докато други години вървяха повече европейски градове като Виена, Будапеща, Прага, сега търсенето е насочено основно към водещите за пазара ни дестинации като Турция или Гърция. Хората предпочитат да пътуват на кратки разстояния и държат най-вече да им се осигури хубава празнична вечер, както и възможност да видят някоя туристическа забележителност. В момента голям интерес има към предложенията ни за посрещане на Нова Година в Сърбия. Там празничната нощ ще бъде с богато отрупана трапеза и с жива музика. По-малко при нас са записванията за Коледната нощ, тъй като българинът предпочита да посрещне Рождество у дома, а новогодишните празници – навън. Разбира се, имаме и записвания за почивните дни около 25 декември. Но става дума по-скоро са местата, където има коледни базари като Виена, Прага и Будапеща.”

Около 280 000 българи ще пътуват по празниците в България, сочат данни на ИАОТ. За чужбина пък ще се отправят около 160 000 нашенци. Страната ни е привлекателна празнична дестинация и за чуждестранните туристи.  Очаква се около 75 000 гости от чужбина, предимно от съседните страни, да прекарат у нас почивните дни около Коледа и Нова Година. „Чужденците избират ски курортите ни за празниците, а българите се насочват към спа хотелите и етнографските селища” – казва Меглена Великова и добавя:

„Затова са тези празнични екскурзии, туристът да се почувства в по-нетрадиционна обстановка, извън дома и проблематиката, и да преживее нещо по-различно, което да го зареди с положителна енергия през Новата 2015 година”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Youtube / World Buzz Channel

Японска телевизия популяризира България като туристическа дестинция

Японската телевизия Fuji TV засне епизоди, с които представя България пред японското общество. Снимачният процес е осъществен в сътрудничество с българското посолство в Токио, съобщиха от дипломатическото ни представителство...

публикувано на 09.04.24 в 11:26

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10

Пътувай емоционално – туризмът като автентично преживяване и уединение с природата

Свръх туризмът, причинен от невиждания бум на пътуванията след края на епидемията е причина хората да търсят алтернатива на общоприетите представи за почивка. Особено сред по-младите поколения има пресищане от стандартните екскурзии до известни..

публикувано на 04.04.24 в 10:10