Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Драгостинфолк“ празнува своята 20-годишнина

| обновено на 08.12.14 в 14:39 БНР Новини
Стефан Драгостинов и „Драгостинфолк“ на концерта по случай 20-годишнината на състава.
Снимка: БУЛФОТО

Известният български композитор Стефан Драгостинов е създател на женската фолклорна формация, в чието име е вплел своята фамилия и музиката, която вдъхновено претворява. Той е автор на всички песни и обработки в репертоара на „Драгостинфолк“. Мелодиите са от различни фолклорни области, събрани с идеята да представят богатството на народната ни музика.

От създаването си до днес хорът е записал 11 диска с обща продължителност над 700 минути. Всички албуми са под наслов „Звуковите икони на България“ (Sonic Icons of Bulgaria). Любопитно е, че заглавието първо се ражда в своя английски вариант, в който думите Sonic и Icons сякаш са получени от разместването на буквите, еднакви и при двете думи. Това е само част от магическите знаци, които могат да открият познавачите на тази материя. Oбложките на поредицата са украсени с картини на първомайстори в българското изобразително изкуство – Борис Георгиев, Васил Стоилов, Владимир Димитров-Майстора, Иван Мърквичка и др. Тези записи се излъчват по радиостанциите в цял свят и са на върха на класациите. Първите изяви са през 1994 г. в Унгария и Словакия. А през 1998 г. авторитетното британско издание Classic CD поставя на първо място компактдиска A Love Story („Любовна приказка“) – заради съвременното звучене и безспорния професионализъм на изпълнителите.

През 2011 г. хорът беше избран от БНР да представи България на международния конкурс „Нека народите пеят“ (Let the Peoples Sing), организиран от Европейския съюз за радио и телевизия и Би Би Си. Там формацията беше класирана на второ място. Певиците са изнасяли концерти в Германия, Австрия, Русия, Чехия, Сърбия, Словакия и др. Респектиращи са личните постижения на Стефан Драгостинов. Носител е на първи награди от авторитетни международни конкурси по композиция, в повечето от тях е първият българин, завоювал успех с оригиналното си творчество. Проф. Драгостинов е преподавател в Нов български университет. Оттам, както и от НМУ „Любомир Пипков“ са най-младите попълнения в хора. На празничния концерт в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София към „Драгостинфолк“ се присъединиха и две от певиците в прочутия квартет „Славей“ – Светла Караджова и Ваня Вакари, както и известният перкусионист Стоян Янкулов – Стунджи и др. Ден след успеха в София хорът заминава за Германия на кратко предколедно турне.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Великденска работилница за писани яйца в Пазарджик

Традиционната "Великденска работилница" – демонстрация за писане на яйца, ще се проведе от 23 до 26 април в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Пазарджик (ул."Отец Паисий" № 8). Специалистите от етнографския отдел на музея..

публикувано на 23.04.24 в 08:10

Български килими във Париж – културна дипломация в действие (СНИМКИ)

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Традицията на давулджиите или кой буди мюсюлманите по време на Рамазан

Денят Арифе е последният от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан. В исляма това е най-благодатният месец от годината, свързва се с 30-дневните строги лишения – "оруч". Храненето и пиенето на течности и вода става само преди изгрев и след..

публикувано на 09.04.24 в 11:30