Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Компромисът като част от българския политически живот

БНР Новини
Доц. Даниел Смилов: „Допустимите компромиси са тези, които не нарушават базови принципи на демокрацията”.
Снимка: БГНЕС

Според тълковния речник компромис е споразумение на основата на взаимни отстъпки. Компромисът трайно се настани в българската политическа лексика и ще битува още дълго време. Благодарение на взаимните отстъпки се състави и последното правителство – дясноцентристко с ляв привкус. Членове на кабинета са представители на десницата от ГЕРБ и Реформаторския блок и от лявата АБВ. Към парламентарната подкрепа на правителството се добавят и гласовете на Патриотичния фронт.

Въпросът е доколко взаимните отстъпки са допустими от гледна точка на политическата логика и морал и от друга страна до колко са оправдани – носят ли те полза както на партиите, така и на страната, каза в интервю за Радио България доц. Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии.

Според него, от Патриотичния фронт влязоха в много силна серия на кандидатури и ходове, които могат да бъдат класифицирани като водещи до недопустими компромиси. Три седмици патриотите заплашваха, че ще оттеглят подкрепата си за правителството заради назначенията на Орхан Исмаилов за зам.-министър на отбраната и на Веселин Пенев за областен управител на София. Двамата са номинации на Народна партия „Свобода и достойнство“, която е част от Реформаторския блок. Негативизмът на ПФ към въпросната партия и нейните номинации се основава на факта, че тя беше създадена от напуснали членове на ДПС.„Ако бяха отстъпили, управляващите можеха да се дискредитират, но успяха да избегнат падението. Сега, обаче, се готвят да го сторят с премахването на новините на турски от Канал 1 на БНТ“, е становището на Даниел Смилов.

Допустимите компромиси са тези, които не нарушават базови принципи на демокрацията, продължи той. Разбира се, може да има различни възгледи каква политика да се води – примерно за нивата на данъците, или за социалните помощи. При тези случаи компромиси не само са допустими. В една парламентарна демокрация с коалиционно управление те са задължителни и необходими. Беше съобщено, че Реформаторският блок се е договорил с Патриотичния фронт да подкрепи създаването на парламентарна комисия „Кой“ за сметка на свалянето на новините на турски. Да, такава комисия е безспорно необходима, но оправданият компромис на първо място трябва да е допустим. Този не е. Затова трябва да се опитат още разговори, в които и ГЕРБ да вземе активно участие. Комисия, която да обследва корпоративно-медиийните зависимости в страната е от ключова важност и тя е една от политиките, които биха оправдали оставането на настоящата коалиция на власт.

Какъв би бил оправданият компромис?, продължава доц. Даниел Смилов. Ясно е, че четирите управляващи партии са доста различни една от друга. Много от техните избиратели трудно приемат една такава коалиция. Тогава, как правителството може да убеди тези симпатизанти, че направените компромиси са необходими? Тук вече идва управленската програма. Зад какво точно стои това правителство? Обещават ли се реформи? Трябва да има ясна позиция по „Южен поток“, очакват се реформи в съдебната  и здравната система, в образованието, в администрацията и т.н. Това са някои от най-важните измерения – политики и реформи, които биха направили от настоящата коалиция не само допустим ,какъвто тя като цяло е, но и оправдан компромис. За всичко това се иска много работа както и натиск, и подкрепа от гражданите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34