Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Композиторът на рок и симфонична музика Васил Бележков: „Не аз избрах музиката, а тя мен”

Снимка: wikipedia.orgКомпозитор, който пише рок, джаз и симфонична музика, вдъхновена от българския фолклор – това не е често срещано явление. Наскоро младият Васил Бележков получи поредното признание за своята дарба – той спечели втора награда на Международния конкурс за написване на симфонично произведение в размер 7/8. Премиерата на Симфонични вариации „Китчице, буйна лобода” – творбата, която му донесе приза, бе осъществена от Софийска филхармония под палката на Мартин Пантелеев.

Музикалната биография на Васил Бележков започва през 1994 г. Тогава той взима първите си уроци по китара, а само два-три месеца по-късно прави опити да пише своя собствена музика. Тези напълно аматьорски първи стъпки още повече засилиха интереса ми към композицията – казва Васил. Оттам нататък той смело върви по пътя, който сам решава да следва. Не аз избрах музиката, а тя мен и аз съм проводник на нейната енергия чрез творчеството си – убеден е той.

Успоредно с влечението си към симфонична музика и фолклор, младежът започва да слуша стилове като рок и метъл, а сред любимите му групи са Deep Purple, Pink Floyd и Metallica. От 2009 г. Васил Бележков е китарист в група „Епизод”, а по-късно функцията му става двойна – той изпълнява клавирната партия в някои от песните на бандата. Музикантът дава своя принос към създаването на музиката от последния албум на „Епизод”, който носи името „Моята молитва”. Васил Бележков сподели подробности за работата си в групата, както и за тази извън нея:

Досега съм написал една песен – казва се „Бащин съвет” по текст на Стефан Стамболов. Вече имаме две почти готови нови песни, които ще включим в новия албум, но все още е рано да разкривам повече. Вокалистът ни приключи записите по втората в края на миналата седмица. Освен работата ми като рок музикант, вече втора година преподавам китара в център за музикални изкуства. В момента имам около десетина ученици, като най-малкият е на шест, а най-големият на 32 години. Занимавам се с хора от всякаква възраст, които обичат музиката. Някои идват при нас, ръководени от желанието да разнообразят ежедневието си, а други мечтаят да станат професионалисти.

Как „превключва” от високите децибели на рок и метъл звученето, към лирична и емоционална музика? Каква атмосфера е нужна за създаването на симфонична творба, пресъздаваща природни картини?


Обичам да остана насаме със себе си, било то вкъщи или някъде сред природата. Върху листа хартия изливам целия поток от идеи в главата ми, а лаптопът помага в последната фаза от процеса. Чрез него разписвам партитура от двадесет или тридесет гласа. Композирам симфонична музика когато дойде лятната ваканция. По този начин си почивам.




В момента Васил и колегите му от „Епизод” продължават да представят DVD-то по случай 25-годишнината от основаването на групата. Ангажиментите му, свързани с рока, не пречат на младия музикант да се явява на различни конкурси за художествена музика. Двукратен финалист е в Монтана, където има конкурс за написване на музика за духов оркестър на името на Дико Илиев. Сред отличията му е приз за „Активна творческа дейност” от анкетата „Музикант на годината” на БНР.


Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15