Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разлика от осем херца предоставя ново музикално изживяване

БНР Новини
Снимка: 432hz-orchestra.com

Сигурно на всички прави впечатление, че преди концерт обой изсвирва тона „ла”, според който се настройват останалите инструменти в оркестъра. След конференция на Международната организация по стандартизация във Франкфурт през 1955 г., е установено височината му да е 440 Hz, т.е 440 трептения в секунда. Преди налагането на този стандарт, височината е била по-ниска. Това е една от причините за формирането на експерименталния струнен ансамбъл Камерен оркестър 432 . Числото отговаря на честотата на тона „ла“, следователно инструментите в състава звучат с осем херца по-ниско от установения  стандарт. „Разликата в строевете се усеща когато човек чуе изпълнението ни на живо – казва диригентът на Камерен оркестър 432 Иван Янакиев. – „Началото на проекта бе поставено още през 2013 г. Тогава попаднах на записи, променени по дигитален път от стандартния в по-ниския строй. Направи ми впечатление голямата разлика в начина, по който възприех тази музикалната материя. Реших, че искам да чуя резултата в акустична среда, с инструменти, първоначално настроени на 432 Hz.”

Освен Иван Янакиев, гост в 13-о студио на БНР бе концертмайсторът на  Камерен оркестър 432 – Ивайло Данаилов. Той обясни, че музицирането в строй, при който „ла“ отговаря на честотата 432 Hz, представлява съвършено ново изживяване:

„Самото интониране в този строй е много по-лесно, защото колкото по-ниска е честотата, толкова по-богати обертонове се разкриват от тембъра на инструмента. Друг основен мотив е, че произведенията, които изпълняваме, в оригинал са написани в строй, при който тонът „ла” има 432 трептения за секунда. Една от причините за повишаването на това число е акустичните особености на модерните концертни зали и техните размери. Въпреки това, за всеки един инструменталист е много по-приятно да музицира в по-ниския строй.”

Ансамбълът се състои от петнайсет оркестранти, по-голямата част от които свирят в Симфоничния оркестър на БНР, Софийска филхармония и други елитни състави. Според Иван Янакиев основният стимул за съществуването на Камерен оркестър 432 ще бъде публиката, както и начинът по който тя реагира на новия строй. Сред приоритетите на формацията е осъществяването на концертни турнета у нас и зад граница. Ето какво разказа диригентът:

„Имаме реализиран първи студиен запис на произведение от Едвард Григ, наречено „Сюита от времето на Холберг“. Пред нас се очертава премиерен концерт, евентуално през април. На 19 май ще имаме удоволствието да свирим в Първо студио на БНР. Смятаме да включим и певци като солисти. Като се има предвид, че от 1882  до 1884 г. официалният строй в Италия е бил 432 Hz, голяма част от творчеството на Верди е било създадено в него. Това е времето, когато композиторът е директор на миланския театър „Ла Скала”.”




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15