Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Георгиев: „За един отдаден на творчеството музикант, граници и епохи не съществуват”

БНР Новини
Снимка: личен архив
Инструменталист, диригент и композитор, Мартин Георгиев е изпълнен с желание за различни творчески предизвикателства. Израснал във Варна, музиката се превръща в смисъл на живота му. Така Мартин завършва НУИ „Добри Христов”. „Като перкусионист, имах възможност да свиря във Варненска филхармония още от 12-годишен. В този период добих ценен опит. След това ме приеха в НМА „Панчо Владигеров”. Учих специалностите: ударни инструменти, дирижиране и композиция. Спечелих Международната стипендия на ABRSM за обучение в Кралската академия за музика и заминах за Лондон. Там дирижиране ми преподаваха: сър Колин Дейвис, Колин Метърс и Джордж Хърст. През последните години не ми остава време да свиря, но в никакъв случай не забравям перкусиите. Вече съм написал три концерта за ударни и оркестър. Тези инструменти сравнително отскоро се утвърждават като солиращи и затова има нужда да се създава репертоар за тях. В момента работя върху няколко проекта, в които, разбира се, те са добре застъпени.”
От 2013 г. Мартин е асистент-диригент на Кралския балет в Кралската опера „Ковънт Гардън” в Лондон. „В моя музикален свят през последно време заема особено важно място балета – изкуство, което ми дава различен поглед върху популярни произведения. Независимо че голяма част от творбите са познати, Кралският балет показва най-доброто по традиционен и съвършен начин. Работата ми там изключително ми харесва. Спектаклите се изработват прецизно и в детайли, на високо професионално ниво. Този процес се отразява и на работата ми като композитор, защото в днешно време вниманието на зрителя предимно е насочено към ефектността на дадено произведение. Забравя се, че с по-елементарни средства може да се постигнат много по-впечатляващи резултати. Вече три сезона дирижирам в „Ковънт Гардън” и продължавам да съм все така впечатлен и вдъхновен. Що се отнася до 2015-а, стремя се да не правя далечни планове, а да развивам всички възможности, които ми се предоставят – и в композирането, и в дирижирането. Предстои премиера на нов балет по хореография на Уен Макгрегър и музика на Макс Рихтер. За мен като музикант е важно да разделя дирижирането от композирането. Това е коренно различен тип работа и изисква съответно различен начин на мислене. Когато човек ги разграничи, става много по-продуктивен. Избягва се една особена умора, която се натрупва във времето.”
Мартин Георгиев е от малкото композитори, които могат да се похвалят, че са написали опера преди да навършат 30 години. Тя се казва „Огледалото”. От години пише произведения по поръчка, за различни музикални фестивали. Така творбите му се изпълнявани по цял свят от престижни оркестри.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15