Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възпитаници на НУМТИ "Добрин Петков" прославят страната ни от Пловдив до "Карнеги Хол"

Снимка: plovdivmusicschool.wordpress.com

През 1945 г., по настояване на гражданите и културни дейци на Пловдив, в града се открива частно средно музикално училище. Година по-късно учебното заведение става държавно. В наши дни то носи името Национално училище за музикално и танцово изкуство (НУМТИ) „Добрин Петков” – Пловдив.

Този сезон, освен седем десетилетия от създаването си, училището чества и 40 години от създаването на балетни класове и 20 години, откакто носи името на големия диригент Добрин Петков. Подробности научаваме от директора Нели Попова-Коева:

В началото на февруари бе патронният празник, на който присъстваха неговите дъщеря и син. Организирахме училищна викторина в два тура, посветена на личността на маестрото. По регламент учениците отговаряха на дванайсет въпроса, изтеглени чрез жребий. Имаше и специални гости, които споделиха свои спомени за маестро Добрин Петков – проф. Недялчо Тодоров, арфистката Здравка Колева и други – все възпитаници на училището.

Тифани-Сидни Микова и Иван Маринов в „Карнеги Хол“В края на 2014 идва поредното признание за активната художествено-творческа дейност на НУМТИ „Добрин Петков“.Талантът на седмокласниците Иван Маринов и Тифани-Сидни Микова прослави страната ни в САЩ.

След спечелването на конкурса American Protégé International Concerto Competition двама наши възпитаници получиха възможността да изнесат концерт в „Карнеги Хол“ – разказа Нели Попова-Коева. Конкурсът е базиран в Ню Йорк и се провежда онлайн. Кандидатите изпращат свои записи с оркестър. И двамата наградени са пианисти, а тяхна преподавателка е Светлана Косева, която през 2014 бе отличена с „Кристална лира“ от Съюза на българските музикални и танцови дейци.

През цялата година художественият съвет на училището предвижда много мероприятия. Сред най-значимите от тях е Международният конкурс за камерна музика през октомври. Провежда се по инициатива на световноизвестната цигуларка Елмира Дърварова, директора Нели Попова-Коева и фондация за култура и изкуство „MusicArtissimo”. Миналата година той събра над 66 кандидати от 11 страни. В първите три дни на месец май училището ще бъде домакин и на още един конкурс – „Златен ключ“, предназначен за цигулари и пианисти. И това не е всичко:

През 1995 г. бе учреден конкурс на името на Добрин Петков – разказва Нели Попова-Коева. – Започнахме само с категория „цигулка“. От 2013 г. той се разрасна и сега е за всички оркестрови инструменти. Тазгодишното издание е предназначено за флейта, кларинет, валдхорна,  тромбон и туба, предвидено е през месец ноември. На този конкурс имаме традицията да каним в журито известни изпълнители и педагози, предимно възпитаници на нашето училище. С гордост мога да потвърдя и участието ни в два международни форума – „Дни на музиката в Балабановата къща“ и 51-то издание на „Международния фестивал на камерната музика в Пловдив“. Тържественият празничен концерт на училището е на 25 септември. Планираме среща на поколенията – ще съберем всички бивши ученици и преподаватели, след което ще направим шествие по улиците на Пловдив, докато стигнем Дома на културата „Борис Христов“, където ще е официалният концерт.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15