Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Кризисен PR” или как да спасим сезона

БНР Новини
Снимка: архив

Тези дни Министерството на туризма отчете резултатите от приключила в края на декември 2014 г. мащабна кампания за популяризиране на страната ни в чужбина. Средствата за нея са били осигурени от европейски фондове и възлизат на приблизително 7 млн. лв. Доколко обаче ефективна е била въпросната рекламна акция и какви са конкретните резултати от нея, никой не се наема да коментира. Надеждите са, че по-високата разпознаваемост на страната ни ще осигури туристи предимно от Западна Европа, които да компенсират тревожния спад на летовници от Русия и Украйна.

„Кризисен PR” така представители на туристическото ни ведомство определиха проведената рекламна кампания в Русия и Украйна през трудната за отрасъла ни 2014 г. Според статистиката отливът на летовници оттам достигна съответно 3,7 и 8,7 на сто. Достатъчно е да споменем, че това са приоритетни пазари за родния туризъм, разчитащ най-вече на рускоговорящите гости, които по традиция пълнят курортите ни. Пресконференции с известни наши шоумени и историци, които да разказват сладкодумно за хилядолетното ни наследство, телевизионни предавания и рекламни клипове, шарени билбордове за България в Москва и Санкт Петербург, публикации в десетки сайтове, както и поредица от инфотурове за руски и украински журналисти из страната ни е трябвало да допринесат за задържане на позициите ни на тези ценни за нас пазари.

Подобни кампании за популяризиране на родния туризъм са били проведени и в Германия, Румъния, Полша и Швеция. Идеята е да се компенсира отлива на руснаци и украинци с гости от ЕС. Предполага се, че посланията за България са достигнали до близо 60 млн. души на Стария континент. Идеята била да се наблегне най-вече на културно-историческото ни наследство, което според последното проучване на ведомството, прави най-силно впечатление на чужденците. Друг е въпросът, доколко са оригинални и въздействащи лансираните чрез чуждите медии слогани като „Една дестинация през всички сезони”, „Удивителна, впечатляваща, гостоприемна” или „Опознай различни култури и истории”. Едва ли по този начин ще преодолеем имиджа си на евтина морска дестинация и ще привлечем по-платежоспособни гости с разностранни интереси, на които страната ни определено има какво да предложи. Според туристическото ведомство обаче ефектът от кампанията в чужбина не трябва да се измерва с ръста на туристите. „Ние се опитахме да формираме позитивно отношение към нас в чужбина, да повишим информираността за България като място за почивка” – обясни Анелия Генова, ръководител на проекта.

Проблемът е, че прогнозите за лято 2015 отново се очертават като „облачни” и не само за рускоговорящите летовници. Тези дни министърът на туризма Николина Ангелкова се срещна с представители на едни от водещите световни туроператори „Томас Кук” и „Некерман”, които са заявили, че очакват труден летен сезон за България. Сега надеждите са насочени към по-непретенциозния и ниско платежоспособен български турист, който по традиция си обича родното Черноморие и е по-благосклонен да се примири с шума, неуредиците, презастроените курорти и раздутите цени. Въпросът е, че напоследък нашенецът започна да се ориентира към съседните Турция и Гърция заради агресивната им реклама и добрите цени на пакетите за почивки. Но от ведомството са помислили и за родния турист. За да го върнат в България, те лансираха поредния „кризисен PR”. Става дума за национална рекламна кампания, която ще поощрява българина да прекосява надлъж и шир страната в търсене на 50 непознати природни и културно-исторически обекта. Така любознателният ни сънародник ще обогатява културата си, ще подкрепя местните икономики и ще се опита да компенсира туристически отлив, застрашаващ летния сезон.

Доколко можем да разчитаме на подобни кампании за привличане на повече туристи и за туширане на неуредиците в отрасъла е въпрос с много въпросителни. А те са свързани най-вече с лошата инфраструктура, недостига на добре подготвени кадри, превръщането на морските ни курорти в бетонни джунгли, с унищожаването на природата, разгръщането на сивия сектор и прочие проблеми, които чакат разрешение. Но не чрез стратегии, кампании, уъркшопове и проекти, а чрез задълбочен анализ и решителни действия от страна на държавата и представителите на туристическия бизнес.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15