Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска онлайн карта ще бори екоконфликтите

Снимка: map.zazemiata.org

Първата българска интерактивна карта на екологичните конфликти и на добрите практики е вече факт. Благодарение на нея всеки може да получи свободен достъп до информация за опасните огнища на замърсяване, както и възможност да подава сигнали заслучаи, застрашаващи околната среда. С новия си проект младият екип от сдружение „За Земята“ се надява да мобилизира българската общественост в борбата за опазване на природата.

Идеята е не само да се визуализират проблемните огнища в България и по света, но и да се показват случаите, при които тези казуси са били разрешавани от местните общности. „Така хората ще могат да се ориентират географски къде има подобни на техните проблеми и да обменят опит с цел преодоляването им” – обяснява Тодор Славов от сдружение „За Земята”. Еко активистите се надяват по този начин да помогнат за създаването на мрежа от  взаимоотношения между отделните общности, ангажирани с опазването на околната среда. Как функционира уникалната карта? На адрес www.map.zazemiata.org си избираме дадена точка на Земята и чрез зумване започваме да търсим наличието на екологичен проблем или добра практика в радиус от 1 до 100 км. Един бегъл поглед върху онлайн картата разкрива цяла плеяда проблеми, свързани с неефективното дългосрочно складиране на  отпадъци в България. Попадаме и на различни казуси на ядрени замърсявания или на такива, свързани с уранодобива, например.

„В кремиковския район има стари уранови мини, които са закрити, но не напълно рехабилитирани. Там е налице повишена радиация – обяснява Тодор Славов.- Това е районът около София, където хората ходят на излети. И сме маркирали тези точки с изоставените мини, с изтичането на отпадни води с висока радиоактивност. Така хората ще видят къде не е желателно да ходят на туризъм. Друг сериозен казус са екоконфликтите във Варненския район. От картата научаваме за сделката на голяма чужда банка у нас, свързана със закупуването на парцел на Черноморието, който обаче се намира в защитена територия – става дума за местността Камчийски пясъци на северното ни крайбрежие. Ето още един емблематичен случай за екоконфликт на наша територия.“

С подобни проблемни еко огнища можем да се запознаем като зумнем онлайн картата в останалите точки по света. Другото нейно предимство е, че всеки може да качи информация за добри и лоши екологични практики, с които се е сблъскал в даден регион, като осигури достъп до снимки, линкове и всякаква онлайн информация. Така попадаме на интересни конфликтни огнища, които са били потулени благодарение на съвместните усилия на местните общности.

„Такъв бе случаят с инсинератора в Каспичан, където хората проведоха  успешно един референдум – разказва Тодор Славов. Там имаше проект за изгаряне на медицински отпадъци, но местното население инициира референдума, в резултат на който въпросният проект бе спрян. Показателен пример за добра практика откриваме и в т.нар. екоимение Обичковци край Белоградчик. Неговите обитатели се стремят към устойчиво самодостатъчно съществуване в хармония с природата. Освен това редовно организират семинари по екостроителство с глина.“

В сайта можем да открием някои от най-значимите екоцентрове в България, които са отворени за посетители, а броят им постоянно се увеличава. При разработването му младите активисти от „За земята“ са почерпили вдъхновение от международния атлас за екологични конфликти www.ejatlas.org, създаден по проект на ЕС, в който участва и тяхното сдружение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30

България днес - 26 април 2024 г.

В края на седмицата Слънцето ни се усмихна с усещане, че чудото предстои. Тази събота православните християни отбелязват Лазаровден, а в неделя - Цветница. Специално за Радио България богословът Александра Карамихалева ще ни припомни духовния..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01