Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бедна България с унизително малки помощи от ЕС за бежанци

Снимка: БГНЕС

Към края на изтеклата седмица ЕК одобри 22 нови многогодишни национални програми по линия на фонда „Убежище, миграция и интеграция” и фонда „Вътрешна сигурност” за периода 2014-2020 г. Разпределението на средствата показва, че за официално най-бедната страна в ЕС, България, предвидените европейски средства са шокиращо, да не кажем унизително малки. Излиза, че един бежанец в България „струва” 53 пъти по-малко от бежанец в Естония. На България се отпускат 10 006 777 евро при регистрирани 4320 бежанци и 2048 търсещи убежище, а на Естония – 150 хиляди евро повече, при регистрирани в нея само 81 бежанци и 44 търсещи убежище. По-малка, но близка до предвидената за България сума, ще получи Литва, при регистрирани 951 бежанци и само 60 чакащи регистрация. Няма ясно съответствие между числата за нуждите на бежанците, финансовите възможности на приемащите държави и отпуснатите помощни средства. Най-големи суми ще отидат за големите и богати държави в ЕС, но там и броят на бежанците е най-голям. На една Чехия обаче са отредени 2,5 пъти повече средства, отколкото на България, при положение че там не само има по-малко бежанци и кандидати за такива, но и значително по-добър жизнен стандарт. Реакциите на новината от страна на медиите в България засега са плахи и несигурни. Не се изключва възможността страната сама да си е виновна за малката сума, която й се отрежда, защото според някои източници от администрацията тя е поискала едва 5-6 млн. евро. Версията изглежда правдоподобна на фона на противоречиви информации, разпространявани от самата администрация. При предишното правителство например вътрешното министерство твърдеше, че месечната издръжка е 540 евро, а Агенцията за бежанците говореше за значително по-ниска сума – около 200 евро. Но каквато и да се окажат причините за шокиращо ниската европейска подкрепа за решаване на бежанския проблем, те няма да доведат до отмяна на оповестеното вече разпределение на наличните за това европейски средства до 2020 г. На българското правителство не остава друго, освен да търси някакъв изход от създалата се конфузна ситуация, защото се очаква бежанският натиск не само да не намалява, но и да трае още дълго. Поне до 2020 година...



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34