Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Споразумението за трансатлантическо партньорство – на път да зацикли

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Споразумението за трансатлантическо партньорство (ТПТИ) между ЕС и САЩ, което според тиражираните прогнози на европейските институции се очакваше да бъде подписано в края на 2015-а, по всяка вероятност ще се отложи за догодина. Това стана ясно от изказване на депутата от Европейската народна партия Светослав Малинов, по време на организирана от него дискусия „за или против“.

Причина за отлагането е невъзможността на страните да се споразумеят по главата, касаеща решаването на търговските спорове. Позицията на американския бизнес е споровете между компаниите и правителствата да се уреждат чрез арбитраж – търговска тричленка, която защитава бизнес интереси и поставя правото на печалба над човешките права, на които се основава съдебната система.

Ако не се намери ново решение, Споразумението може да бъде отхвърлено в Европейския парламент – коментира Малинов за Радио България. – Арбитражът е практика, която съдържа много рискове и с която големите инвеститори могат да злоупотребят – признава още евродепутатът от десницата. Според него инвеститорите от САЩ, отстояват твърдо искането си споровете да се решават в международен арбитраж, защото в противен случай не се чувстват сигурни за капиталите си. Малинов изрази несъгласие и с главата, третираща интелектуалната собственост, като уточни:

Не ми се иска доста строгите американски правила в тази сфера да бъдат въведени в Европа. Но това не може да ме накара да гласувам за или против. Това, което може да промени вота ми, е решаването на проблема с арбитража.

Малинов допълни, че в публичното пространство битува неправилната представа, че преговорите са непрозначни. Той коментира, че при търговски споразумения е практика да не се изнася цялата информация и увери, че след като документът бъде подписан, ще бъде публикуван и ще има достатъчно време за обсъждане. Вече готовото споразумение обаче не може да се променя - то само се гласува със “за” или “против” в Европейския парламент и в този смисъл публикуването му ще бъде само “за информация”, но няма да позволи промяна на неизгодните клаузи.

Според Десислава Николова, анализатор от Института за пазарна икономика, пописването на Споразумението ще окаже благоприятно влияние върху българската икономика, защото отпадането на митата, ще увеличи износа на български стоки за САЩ. Страната ни изнася за САЩ основно непреработен тютюн, машини, сирене, фураж, зеленчуци, храни, петролни продукти и др.

От друга страна, според Националния статистически институт (НСИ), износът към САЩ е едва 1,4% от общия износ на България, коментира Ваня Григорова, икономист към гражданско сдружение Солидарна България. Страната ни е нетен вносител, а не нетен износител на стоки.

Не виждаме потенциала,продължи тя – който днес беше обяснено, че ще се открие пред България. Основните стоки, които се изнасят са материали, ресурси и суровини, не толкова завършена продукция.

По отношение на вноса на стоки, българският пазар, тъй като е малък, едва ли ще бъде интересен за американските производители. Единствено шивашката индустрия представлява потенциална ниша. Според няколко европейски изследвания, има опасност за производителите на облекла, защото американците внасят материалите от Китай и само асемблират. Така разходите им са много по-ниски. Продукцията, която ще влезе като американска е по същество китайска, а ние не можем да сме ценово конкурентни.Според Ваня Григорова, това ще доведе до фалит на някои производители и ще увеличи безработицата у нас.

На този етап, обществената реакция у нас и в Европа към ТПТИ по-скоро би могла да бъде разделена „за или против”, макар че няма как да имаме аргументирано мнение преди да познаваме съдържанието на споразумението.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кишинев е домакин на Българо-молдовски бизнес форум

Българо-молдовски бизнес форум ще се състои в столицата на Молдова - Кишинев, на 26 и 27 март. На събитието ще бъдат представени актуална информация за икономиките на България и Молдова и секторите с потенциал за развитие на икономическото..

публикувано на 26.03.24 в 06:05

България иска по-висока цена за ядрените реактори предложени на Украйна

Украйна се надява да подпише през юни споразумение за закупуване на два ядрени реактора от България, за да компенсира загубата на окупираната от Русия шестреакторна централа в Запорожие, заяви за Ройтерс ръководителят на украинската компания "Енергоатом"..

публикувано на 23.03.24 в 10:16

Парламентът одобри изграждането на VII и VIII блок в АЕЦ "Козлодуй"

Депутатите приеха на второ четене да бъде осъществено сътрудничество със САЩ за изграждането на 7-и и 8-и блок АЕЦ "Козлодуй". Законопроектът за ратифициране на Споразумението между правителствaтa на България и САЩ за сътрудничество по Проекта за..

публикувано на 21.03.24 в 11:51