Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аниматорът Димитър Петров – в плен на митове и легенди

БНР Новини
Снимка: личен архив

Той е млад, талантлив и амбициозен младеж, уверен, че ще реализира своята детска мечта. Това е Димитър Петров, аниматор и създател на проекта „Златната ябълка”. Роден е в София, но тъй като семейството му имало много динамичен начин на живот, до 16-годишната си възраст имал възможността да живее и да почувства отвътре атмосферата на над 14 града в страната. Част от тях били в Родопите, други в Северозападна България – все магически места. Дали това е повлияло по някакъв начин на Митко, както обича да го наричат? Ето какво той си спомня от детството:



СнимкаИзраснал съм в най-различни планински места, където все още се говори за самодиви, змейове и всякакви легенди и предания…За едно дете винаги е интересно да сменя околната среда, а Родопите са изключително красиво място. Макар че съм бил малък, аз все още помня отделни картини, пейзажи, гледки, които са много впечатляващи. Когато заминах да уча в Англия, осъзнах, че едно от нещата, които най-много ми липсват, са планините. Едва тогава разбрах, че Родопите, Стара планина, Рила, Пирин са едно изключително богатство.

Димитър завършва образованието си в Уестминстърския университет. По време на обучението си работи като аниматор в гиганти в бранша като Cartoon Network Studios Europe, които произвеждат продукции за цял свят.

СнимкаДокато работех в това студио, започнах разработването на „Златната ябълка”, защото видях как се прави една такава продукция. Работата в студиото от една страна развали магията, защото съм израснал с неговите анимационни сериали, но от друга страна ми показа, че това всъщност не е магия, а един добре организиран процес, който изисква много знания, подготовка. Не е невъзможно да се правят такива продукти и в България. В Лондон забелязах, че всички знаят за феите, драконите, елфите, но никой не е чувал за самодиви, змейове, кукери. Тогава се запали искрата за създаването на българска анимационна фентъзи-поредица, вдъхновена от българската и балканска митология и фолклор. Затова се завърнах в България – за да направя проучване на „терен”. Това ми позволи да се запозная с много талантливи млади хора, търсещи поле за изява.

Към този проект се присъединява Елена Рапонджиева, също завършила образованието си във Великобритания. Тя става и продуцент на проекта. Визуалният стил на сериала е разработен с помощта на главния дизайнер Светла Радивоева. Тя създава дизайна на главната героиня Вихра, която има на главата си облаче, вместо коса. Дава насоки и за костюмите на женските образи. В момента Светла работи като аниматор в Walt Disney Animation Studios. В началото в  екипа на „Златната ябълка” участвали четирима, а днес вече 20-ина ентусиасти, които след работния си ден инвестират време и сядат да рисуват. Много скоро зрителите ще имат възможността да се насладят на този къртовски труд. Попитахме  Митко каква е каузата  на този проект:

СнимкаПроектът всъщност е с две каузи. Основната кауза, поради която започнахме да работим по него, е да покажем една малко по-различна страна на българската култура, както и на балканската. Да направим един медиен продукт, един сериал, който да набляга на най-положителните страни от нашата народопсихология. Да покажем митологията и фолклора ни и това, което ни е запазило като народ през всичките тези години, поднесено на един разбираем език за новите поколения. Другата кауза е този проект да даде поле за изява на талантливи млади българи, аниматори, дизайнери, художници. Искаме „Златната ябълка” да е само началото за един красив, съвременен, конкурентоспособен български продукт, който да ни показва във възможно най-положителна светлина, и да направим пътека за бъдещи такива начинания, за да покажем красивото лице на нашата култура. В България може и се случват много хубави неща, остава да ги намерим и покажем – споделя Димитър Петров.

Да пожелаем на тези млади хора от „Златната ябълка“ да стигнат до „златната рибка” и тя да изпълни всички техни желания!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14